Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27279
Author: Καψαλιάρη, Ευστρατία
Title: Εκπαίδευση ενηλίκων και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων: Αξιολόγηση των ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και πρόταση για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος (reskilling & upskilling) για την ανάπτυξη αυτών.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Τσιρίκας, Αθανάσιος
Abstract: Οι ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις, η υγειονομική κρίση και οι τεχνολογικές αλλαγές κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη για την ανάδυση ενός νέου τύπου δημοσίου υπαλλήλου, ικανού να ανταποκριθεί υπό οιεσδήποτε συνθήκες σε ένα σύγχρονο και ραγδαία μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, η Δια Βίου Μάθηση και ειδικότερα η Εκπαίδευση Ενηλίκων καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο εργατικό δυναμικό στον δημόσιο τομέα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυτο-αναφερόμενες ανάγκες του για ποιοτικό εργασιακό βίο και ταυτόχρονα στις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτών. Η παραγωγή, η διαχείριση των ήδη υπαρχουσών δεξιοτήτων και ικανοτήτων και η περαιτέρω ανάπτυξή τους ή/και η επανακατάρτιση μέσω αναγνωρισμένων και πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποτελούν τη σύγχρονη τάση στην ανάπτυξη και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα (Competency based HR management). Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η αξιολόγηση συγκεκριμένων οριζόντιων δεξιοτήτων, οι οποίες οδηγούν αφενός σε μια πρόταση για ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων και αφετέρου σε ένα πρότυπο (template), όπως έχει διαμορφωθεί μέσω έρευνας, με απώτερο στόχο την αντιστοίχιση δεξιοτήτων με τα εκάστοτε περιγράμματα θέσεων εργασίας. Με άλλα λόγια, η παρούσα εργασία προσβλέπει στην λεπτομερή περιγραφή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναγνώρισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης στελεχών του δημοσίου τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων (βλ. π.χ. e-ΕΦΚΑ) στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποτελεσματική αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και των δεξιοτήτων του με στόχο την παροχή της δυνατότητας για ευελιξία και κινητικότητα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Keywords: Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού
Reskilling/upskilling
Ήπιες Δεξιότητες
Δια Βίου Mάθηση
Εκπαίδευση Ενηλίκων
Δημόσια Διοίκηση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KapsaliariEfstratiaMsc2022.pdf10.11 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons