Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27266
Author: Δραγούμη, Σοφία
Title: Οι αντιλήψεις των αποφοίτων της ειδικότητας «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» των Ι.Ε.Κ. σχετικά με τον βαθμό προετοιμασίας τους ως επαγγελματίες του κλάδου, βάσει του προγράμματος σπουδών τους.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Abstract: Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την καταλληλότητα και χρησιμότητα του οδηγού σπουδών της ειδικότητας «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με βάση τις αντιλήψεις των αποφοίτων. Συγκεκριμένα, επιχειρεί να διαπιστώσει, πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι απόφοιτοι από τη μαθησιακή διαδικασία, από την προετοιμασία τους για την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, και κατά πόσο διαφέρουν οι αντιλήψεις αυτές σε σχέση με το φύλο, την ηλικία και το ΙΕΚ αποφοίτησής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό). Πρόκειται για μία ποσοτική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τυχαίο δείγμα και με τη βοήθεια δομημένου ερωτηματολογίου ως ερευνητικό εργαλείο. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης SPSS, και συγκεκριμένα με την έκδοση IBM SPSS Statistics 27. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης ειδικότητας παρουσιάζουν αρκετά υψηλό βαθμό ικανοποίησης από τη μαθησιακή διαδικασία, δεν είναι όμως τόσο ικανοποιημένοι από τον βαθμό απόκτησης γνώσεων και ετοιμότητας ως επαγγελματίες. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι αντιλήψεις αυτές δε διαφοροποιούνται με βάση το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων. Υπάρχουν όμως διαφοροποιήσεις με βάση την ηλικία, όπου παρατηρήθηκε ότι οι απόφοιτοι ηλικίας πάνω των 40 ετών δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι τόσο από τη μαθησιακή διαδικασία, όσο και από τον βαθμό ετοιμότητας. Επίσης σημαντική διαφοροποίηση παρατηρήθηκε ως προς τον φορέα αποφοίτησης. Διαπιστώθηκε, ότι οι απόφοιτοι ιδιωτικών ΙΕΚ παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης τόσο στη μαθησιακή διαδικασία, όσο και στον βαθμό ετοιμότητας για την είσοδό τους στον επαγγελματικό χώρο. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις των αποφοίτων, αλλά και με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, ο οδηγός σπουδών της ειδικότητας χρειάζεται ανανέωση, προσεκτικό σχεδιασμό, και ειδική προσαρμογή στις εκπαιδευτικές και τουριστικές ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας.
Keywords: Οδηγός σπουδών
Ι.Ε.Κ.
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DragoumiSofiaMsc2022.pdf955.44 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons