Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27257
Author: Νικολάου, Νικόλαος
Title: Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων σχετικά με τα εργαλεία, τις δυσκολίες και τα οφέλη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά διάρκεια της πανδημίας COVID-19
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID – 19 τον Μάρτιο του 2020 διεκόπη απότομα η δια ζώσης διδασκαλία. Η ανάγκη για συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώθησε τις περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως, όπως και την ελληνική, να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Υπό το πρίσμα της αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η εφαρμογή του εξ αποστάσεως μοντέλου παροχής εκπαίδευσης τέθηκε σε εφαρμογή. Η παρούσα έρευνα είχε ως βασικό της στόχο την διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων αναφορικά με τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις δυσκολίες που συνάντησαν οι εκπαιδευτικοί στην εφαρμογή αυτής, καθώς και τα οφέλη που προέκυψαν για τους μαθητές από την τηλεκπαίδευση. Η έρευνα ήταν ποσοτική και συμμετείχαν σε αυτή 69 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας του Νομού Ιωαννίνων με οποιαδήποτε ειδικότητα. Το ερευνητικό εργαλείο της έρευνας ήταν το δομημένο ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο διενεμήθη ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες. Σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα προτεινόμενα από το Υπουργείο Παιδείας ψηφιακά εργαλεία τόσο για την πραγματοποίηση της σύγχρονης όσο και της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με τις πλατφόρμες Webex και e-class να βρίσκονται υψηλότερα στις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών του δείγματος. Κατά την διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αρκετές ήταν οι δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησαν οι εκπαιδευτικοί. Σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα συνάντησαν προβλήματα τεχνικού περιεχομένου, προβλήματα σχετικά με την επικοινωνία, την απομόνωση κοινωνικά ή οικονομικά «ευάλωτων» μαθητών από την τηλεκπαίδευση καθώς και δυσκολία στην δημιουργία σχολικού κλίματος τάξης. Τέλος, αρκετά ήταν και τα οφέλη από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς να συμφωνούν ότι η συνέχιση της εκπαιδευτικής πράξης σε περίοδο υγειονομικής κρίσης ήταν ένα από αυτά, η ανάπτυξη και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων (τεχνολογικών και μη) από τους μαθητές ένα ακόμη, καθώς και η συνέχιση των σχέσεων μεταξύ συμμαθητών και των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς.
Keywords: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
COVID-19
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NikolaouNikolaosMsc2022.pdf2.25 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons