Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27241
Author: Φλώρος, Δημήτριος
Title: Διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών εκπαιδευτών ξένων γλωσσών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.)
Alternative Titles: Training needs analysis of FL teachers in public Vocational Training Institutes in Greece (IEK)
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Η παρούσα Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία ερευνά τις ιδιαίτερες επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτών ξένων γλωσσών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, (ΔΙΕΚ). Συγκεκριμένα διερευνά τις ανάγκες καθηγητών που διδάσκουν μία από τις τρεις παρακάτω γλώσσες που προσφέρονται στα προγράμματα σπουδών διαφόρων ειδικοτήτων ΔΙΕΚ, δηλαδή την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική. Η έρευνα αφορά σε δείγμα 112 εκπαιδευτών που διδάσκουν ή έχουν διδάξει σε ΔΙΕΚ αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και Υπουργείου Τουρισμού, από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μέσω της ποσοτικής μεθόδου καταγράφονται οι ανάγκες των εκπαιδευτών, σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή των ΔΙΕΚ, καθώς και οι απόψεις τους σχετικά με τον βαθμό που αξιοποιούν διάφορες μεθόδους διδασκαλίας. Διερευνώνται οι επιμορφωτικές ανάγκες και προτιμήσεις τους, όσον αφορά στα αντικείμενα επιμόρφωσης αλλά και σχετικά με τη μέθοδο, τη μορφή και τη διάρκεια της. Τέλος αναδεικνύονται οι προσδοκίες τους και επισημαίνονται οι διαφοροποιήσεις που προκύπτουν από τις στατιστικές αναλύσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη για επιμόρφωση δεν αποτελεί τη μονοδιάστατη συνειδητοποίηση μιας έλλειψης ή μιας ανάγκης για γνώση, αλλά μια γενικότερη ανάγκη για επικοινωνία και αλληλεπίδραση.
Keywords: Επιμόρφωση εκπαιδευτών
Επιμορφωτική ανάγκη
Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
Ξένες γλώσσες
Διδασκαλία ξένων γλωσσών
Εκπαίδευση ενηλίκων
Δ.Ι.Ε.Κ.
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FlorosDimitriosMsc2022.pdf9.52 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons