Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27230
Author: Γεωργιάδου, Μαρία
Title: Προσδοκίες και απόψεις χαρισματικών μαθητών/-τριών για τη σταδιοδρομία τους και τον ρόλο των γονέων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Παπαβασιλείου, Ιωάννα
Abstract: Τα χαρισματικά παιδιά όπως και κάθε τι που ξεφεύγει από την νόρμα της κανονικότητας, τείνει να παγώνει και να μένει στην αφάνεια. Συνήθως αντιμετωπίζονται ως «φαινόμενα» ένας προσδιορισμός που εναποθέτει πολλές προσδοκίες για περαιτέρω διερεύνηση της συγκεκριμένης ομάδας. Τα χαρισματικά άτομα μέχρι και σήμερα δεν συγκροτούν μια φυσική πληθυσμιακή ομάδα, αλλά μια κοινωνικώς προσδιορισμένη κατηγορία προσώπων. Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στην ουσία των πραγμάτων και συγκεκριμένα στις απόψεις των χαρισματικών μαθητών για την μελλοντική τους σταδιοδρομία. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με χαρισματικά παιδιά από διάφορες περιοχές της Ελλάδος που συμμετείχαν στην πλειοψηφία τους σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχευε στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Η παρούσα μελέτη επρόκειτο να εστιάσει στα χαρισματικά παιδιά και πως εκείνα αντιλαμβάνονται σε πρώτη φάση τον εαυτό τους και τις ξεχωριστές τους ικανότητας. Με ποιον τρόπο βιώνουν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις και πως φαντάζονται τον μελλοντικό τους εαυτό. Συχνά σε έναν κόσμο των ‘’όμοιων’’ οι διαφορετικοί δυσκολεύονται να βρουν την θέση τους. Από πρώιμη ηλικία αντιλαμβάνονται πως ξεχωρίζουν από τους συνομηλίκους τους. Έχουν ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, εξαιρετικές επιδόσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, στοιχεία που συχνά περιπλέκουν την σκέψη τους για το τί θα ήθελαν να ακολουθήσουν στην μελλοντική τους πορεία. Σε δεύτερο επίπεδο ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει άμεσα στην διαμόρφωση ενός χαρισματικού ατόμου είναι το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον. Οι ενδοοικογενειακές επιρροές, οι πολιτισμικοί παράγοντες καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει και να διαμορφώσει την ταυτότητα ενός χαρισματικού παιδιού. Πιο συγκεκριμένα όσο πιο σύντομα αντιληφθεί και κατανοήσει ουσιαστικά, τόσο το οικογενειακό όσο και το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι και η μελλοντική του πορεία. Το θέμα της παρούσας έρευνας δεν είναι ούτε η εξιδανίκευση αλλά ούτε και η απόρριψη της έννοιας της χαρισματικότητας. Είναι μια προσπάθεια καταγραφής των σκέψεων, των απόψεων - προσδοκιών των χαρισματικών εφήβων, καθώς και το πως θέλουν αλλά και φαντάζονται τον εαυτό τους αναφορικά με τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.
Keywords: Χαρισματικότητα
Συμβουλευτική σταδιοδρομίας
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GeorgiadouMariaMsc2022.pdf.pdf2.47 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons