Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23247
Author: Χασιώτη, Τριανταφυλλιά
Title: Ο ρόλος των διευθυντών/ντριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη διαχείριση των ενδοσχολικών συγκρούσεων : μια εμπειρική μελέτη σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα διπλωματική εργασία είχε ως σκοπό τη μελέτη του φαινομένου των συγκρούσεων, όπως αυτό εμφανίζεται στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκ-παίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης και αποσκοπούσε στην παρουσίαση του φαινομένου σε όλη του την έκταση. Επελέγη το θέμα αυτό, καθώς το φαινόμενο της σύγκρουσης μεταξύ ατόμων ή ομάδων είναι σύνηθες και επηρεάζει ποικιλοτρόπως τη λειτουργία ενός οργανισμού. Βέβαια, εκτός του ότι είναι σύνηθες, είναι και αναπόφευκτο, καθώς τα άτομα που εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό χώρο είναι ξεχωριστές προσωπικότητες που διαφέρουν ως προς τις αρχές και αξίες τους, τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις εμπειρίες και τις ανάγκες τους και οφείλουν να συνεργάζονται για την επίτευξη των στόχων του σχολείου, γεγονός που συχνά οδηγεί σε συγκρούσεις. Λόγω του κατα-λυτικού ρόλου των διευθυντών/ντριών τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείρισή τους, η εργασία αυτή εστίασε στις συγκρούσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και διευθυντές/ντριες και στους τρόπους διαχείρισης αυτών από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Πέραν της βιβλιογραφικής έρευνας, διεξήχθη και ποσοτική έρευνα με σκοπό να εντοπιστούν οι πηγές των συγκρούσεων, οι τεχνικές διαχείρισης ή επίλυσής τους από τη διεύθυνση του σχολείου και ο ρόλος που διαδραματίζουν τα δημογραφικά στοιχεία τους (φύλο, ηλικία και έτη υπηρεσίας σε διευθυντική θέση) στην επιλογή του τρόπου αντιμετώπισής τους. Από την επεξεργασία των απαντήσεων τους, οι οποίες καταχωρήθηκαν στο σύστημα SPSS, διαφάνηκε ότι οι ενδοσχολικές συγκρούσεις, αποτελούν ένα πολύπλοκο φαινόμενο, καθώς οι αιτίες που τις προκαλούν είναι ποικίλες και οι διευθυντές/ντριες επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισής τους, ανάλογα με την περίπτωση. Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι η πλειονότητά των διευθυντών θεωρεί ως βασικότερη πηγή συγκρούσεων αποτελούν οι οργανωτικές αδυναμίες και επιλέγει την τεχνική της συνεργασίας για τη διαχείρισή τους. Επιπρόσθετα, δε διαπιστώθηκε σημαντική διαφοροποίηση στην τεχνική διαχείρισης που εφαρμόζουν ανάλογα με τα δημογραφικά τους στοιχεία. Τα αποτελέσματά της συγκεκριμένης έρευνας συμφωνούν και με άλλες σχετικές έρευνες της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας.
Keywords: Σύγκρουση
Πηγές ενδοσχολικών συγκρούσεων
Τεχνικές διαχείρισης ενδοσχολικών συγκρούσεων
Διευθυντής σχολικής μονάδας
Ενδοσχολικές συγκρούσεις
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChasiotiTriantafylliaMsc2019.pdf1.42 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons