Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23236
Author: Τσικιτίκου, Μαρία
Title: Εκπαιδευτική χρήση ενός διαδικτυακού χάρτη για την ελληνική επανάσταση, με συνδυασμένη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Δαγδιλέλης, Βασίλειος
Abstract: Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, είτε αφορούν στην προσωπική μας ζωή και ψυχαγωγία, είτε λειτουργούν βοηθητικά με την παροχή διαφόρων εργαλείων στα πλαίσια της εργασίας μας. Ταυτόχρονα, λειτουργούν ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο τομέα της εκπαίδευσης, καθώς όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναζητούν λύσεις και βοήθεια μέσα από την ποικιλία των εργαλείων τους. Βέβαια, χρειάστηκαν να περάσουν διάφορες φάσεις και στάδια για να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Εργαλεία των Τ.Π.Ε , λοιπόν , αποτελεί ο μη συμβατικός, διαδικτυακός χάρτης αλλά και τα πιο σύγχρονα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών. Στην δεδομένη περίπτωση έρευνας, χρησιμοποιείται χάρτης από την πλατφόρμα του ArcGIS Online. Επίσης, επίτευγμα των νέων τεχνολογιών αποτελεί και η επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία στην δεδομένη εργασία προσωποποιείται μέσα από την εφαρμογή Blippar. Τα παραπάνω εργαλεία συλλειτούργησαν στα πλαίσια μιας διαθεματικής προσέγγισης δύο σχολικών αντικειμένων της Γεωγραφίας και Ιστορίας και διαμορφώθηκαν δεκατριών (13) παραδείγματα (blipps) με την χρήση εικόνων από το σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας της Στ’ Τάξης Δημοτικού, τα οποία πάντα συμπεριλάμβαναν τον διαδικτυακό χάρτη της «Ελληνικής Επανάστασης 1821-1830». Έπειτα, ακολούθησε το ερευνητικό κομμάτι, κατά το οποίο εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες εστίασης –υπήρξαν και δύο ατομικές συνεντεύξεις- , και πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, εφόσον, νωρίτερα είχαν ενημερωθεί για την χρήση των εργαλείων και τους είχαν παρουσιαστεί ένα με δύο παραδείγματα από τα ήδη κατασκευασμένα (blipps). Ηχογραφήθηκαν και καταγράφηκαν όλα όσα ειπώθηκαν, αλλά και ότι ακόμη θεωρήθηκε σημαντικό. Οι συζητήσεις λειτούργησαν βασισμένες πάνω σε κάποιες ερωτήσεις, χωρίς να περιορίζονται σε αυτές οι συνεντευξιαζόμενοι. Οι διαμορφωμένες ερωτήσεις πραγματοποιήθηκαν εφόσον τέθηκαν κάποια ερευνητικά ερωτήματα και υποθέσεις και στόχευαν στην διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, αλλά και στο να απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα. Ακολούθησε ανάλυση και συγκέντρωση των αποτελεσμάτων πρώτα ανά βαθμίδα και έπειτα συγκεντρωτικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν την κατά γενική ομολογία θετική αντίδραση των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή. Τα ερευνητικά ερωτήματα απαντήθηκαν και οι ερευνητικές υποθέσεις, οι οποίες βασίζονταν στην θεωρία και στα μέχρι τώρα αποτελέσματα ερευνών, συμφώνησαν με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα εργασία. Καταληκτικά, οι εκπαιδευτικοί προτιμούν την ενσωμάτωση της εφαρμογής στην διδασκαλία και όχι τόσο στην αξιολόγηση των μαθητών. Η χρήση της θεωρήθηκε ιδιαίτερα απλή και κατανοητή από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, συναντώνται διάφορες αντικειμενικές δυσκολίες στην χρήση της, κυρίως λόγω υλικοτεχνικών υποδομών και έλλειψης καλού δικτύου. Κάτι που δεν σημειώθηκε έντονα από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας. Τέλος, υπήρξε μια συνολικά ομόφωνη συμφωνία στην ανάγκη διαθεματικότητας των σχολικών αντικειμένων.
Keywords: Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
Επαυξημένη πραγματικότητα
ArcGIS Online
Blippar
Διαθεματικότητα
Ομάδες εστίασης
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TsikitikouMariaMsc2019.pdf3.03 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons