Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22721
Συγγραφέας: Ντεληγιώργη, Αιμιλία-Γεωργία
Τίτλος: Η χρησιμοποίηση του διαδικτύου ως μέσο τέλεσης εγκλημάτων της διευκόλυνσης ακολασίας άλλων (άρθρο 348 παρ.3ΠΚ) της προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους (άρθρο 348Β ΠΚ), της γενετήσιας εκμετάλλευσης (άρθρο 351 παρ.6 ΠΚ) και της προσβολής της ιδιωτικής ζωής ανηλίκου θύματος (άρθρο 352Β ΠΚ)
Ημερομηνία Έκδοσης: 2019
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δίκαιο και Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Δαλακούρας, Θεοχάρης
Περίληψη: Είναι πλέον κοινώς παραδεκτό ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα, ανήκουν στα πιο ειδεχθή εγκλήματα, καθώς οι επιπτώσεις που μπορεί να υφίσταται το θύμα δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και ψυχικές. Επιπλέον στις μέρες μας, η σεξουαλική εκμετάλλευση ανθρώπων, ιδίως όταν αυτή αφορά γυναίκες και παιδιά, αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες «επιχειρήσεις». Αν προσθέσουμε σε αυτήν την διαπίστωση και την τεράστια πρόοδο και εξέλιξη της χρήσης τεχνολογιών-όπως το διαδίκτυο-για την τέλεση των αδικημάτων αυτών μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε τις διαστάσεις που μπορεί να έχει λάβει το φαινόμενο. Έτσι, παρατηρείται ότι το διαδίκτυο αποτελεί ένα πρόσφορο πεδίο εκδήλωσης ποικίλων εγκληματικών συμπεριφορών, το γεγονός αυτό ενισχύεται και από την ανωνυμία την οποία προσφέρει. Έτσι εγκλήματα που μέχρι πρότινος είχαν ως έδρα τους τα σχολεία ,τα πάρκα που έπαιζαν τα μικρά παιδιά καθώς επίσης και τα παιδικά δωμάτια, άρχισαν να μεταφέρονται διαδικτυακά Η εξάπλωση του όλου φαινομένου φυσικά άρχισε να ενισχύεται και από την αυξημένη συμμετοχή των ανηλίκων στο διαδίκτυο χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από τους γονείς και του ειδικούς, που έρχονταν σε άμεση επαφή με τα παιδιά. Η έλλειψη ενημέρωσης καθώς επίσης και εκπαίδευσης τον γονέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου όσο και την πρόληψη αυτού, συντέλεσαν στην εξάπλωση μερικών σεξουαλικών εγκλημάτων όπως του online grooming, της διευκόλυνσης αλλότριας ακολασίας καθώς επίσης και της σωματεμπορίας, μέσα από το διαδικτυακό περιβάλλον. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις αποτέλεσαν ένα από τα κύρια μέσα αντιμετώπισης, σε συνδυασμό βέβαια και με την κατάλληλη εκπαίδευση των επαγγελματιών στο τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς επίσης και την συνεργασία των απαραίτητων φορέων που πραγματεύονται την πρόληψη και καταστολή των εν λόγω αδικημάτων.
Λέξεις Κλειδιά: Online grooming
Σωματεμπορία
Προστασία της ιδιωτικής ζωής του ανήλικου θύματος
Σεξουαλικά διαδικτυακά εγκλήματα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Δίκαιο και Πληροφορική (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DeligiorgiAimiliaGeorgiaMsc2019.pdf2.89 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons