Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22317
Συγγραφέας: Στουρνάρα, Ελισάβετ-Άννα
Τίτλος: Κλινικοθεωρητική μελέτη ομάδας ατόμων σε απεξάρτηση, βασισμένη στη μέθοδο "Αναλυτικό Μουσικόδραμα της Ξ. Ντακοβάνου"
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσική και Κοινωνία
Επόπτης Καθηγητής: Ψαλτοπούλου-Καμίνη, Ντόρα
Ντακοβάνου, Ξανθούλα
Περίληψη: Η μουσικοθεραπεία, ως θεραπεία μέσω τέχνης, είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες στο εξωτερικό, και τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας με πιο συστηματικό τρόπο για τη θεραπεία μιας μεγάλης γκάμας ψυχικών και αναπτυξιακών διαταραχών.Η μέθοδος «Αναλυτικό Μουσικόδραμα» της Ξ. Ντακοβάνου που αναπτύχθηκε στο Παρίσι, αποτελεί μια μουσικοθεραπευτική μέθοδο ψυχαναλυτικής έμπνευσης, που εφαρμόζεται τόσο σε ομάδες όσο και ατομικά. Το πρωτόκολλο της μεθόδου αυτής εμπεριέχει τεχνικές δεκτικής και ενεργητικής μουσικοθεραπείας. Στην παρούσα εργασία, διερευνάται για πρώτη φορά η εφαρμογή της μεθόδου «Αναλυτικό Μουσικόδραμα» της Ξ. Ντακοβάνου σε ομάδα τοξικομανών σε θεραπεία απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα, με τη μορφή κλινικοθεωρητικής μελέτης. Για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται αρχικά η ψυχοπαθολογία της εξάρτησης, ο ρόλος της μουσικής στη θεραπεία και το θεωρητικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης μεθόδου. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το κλινικό κομμάτι εφαρμογής της μεθόδου σε ομάδα απεξάρτησης, εστιάζοντας στην πορεία ενός από τους θεραπευόμενους. Τέλος αναφέρονται συμπεράσματα, περιορισμοί και προτάσεις για μελλοντικές μελέτες και έρευνες.
Λέξεις Κλειδιά: Μουσικοθεραπεία
Αναλυτικό μουσικόδραμα
Απεξάρτηση
Κλινικοθεωρητική μελέτη
Πληροφορίες: Μεταπτυχιακή εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Μουσική και Κοινωνία (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
StournaraElisavetAnnaMSc2018.pdf1.2 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.