Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21368
Τίτλος: Αξιολογείστε κριτικά το επιχείρημα ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ο κύριος παράγοντας της διεθνούς οικονομικής μεγέθυνσης.
Συγγραφείς: Τσοβίλης, Θωμάς
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επιτομή: Ο όρος παγκοσμιοποίηση στην οικονομική του διάσταση, χρησιμοποιείται ευρύτατα για να περιγράψει μια κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και μια διαδικασία εντεινόμενης αλληλεξάρτησης των εθνικών οικονομιών μέσω της διεθνοποίησης της παραγωγής, των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών ροών καθώς και του αυξανόμενου ρόλου των πολυεθνικών επιχειρήσεων (Κυρκιλής, 2010, 25). Πολλοί ειδικοί της οικονομικής επιστήμης θεωρούν ότι δημιουργεί μεγαλύτερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, ακόμη και στις λιγότερο βιομηχανοποιημένες χώρες, ώστε να αξιοποιήσουν όλο και περισσότερες αγορές σε όλο τον κόσμο. Έτσι, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις ροές κεφαλαίου, στην τεχνολογία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σε φθηνότερες εισαγωγές και σε μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το ΑΕΠ ταχύτερα και σε βάθος χρόνου να επιτυγχάνεται η ανάπτυξη, δηλαδή να βελτιώνονται οι δείκτες που περιγράφουν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ευημερία των χωρών. Έχει εκφραστεί το επιχείρημα ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί τον κύριο παράγοντα της διεθνούς οικονομικής μεγέθυνσης. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί, μέσα από την ενδελεχή επαφή με την έννοια της οικονομικής μεγέθυνσης και τη διεξοδική ανάλυση ορισμένων πτυχών της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, να συνδέσει τα δύο φαινόμενα σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν οι όποιες επιδράσεις, θετικές ή αρνητικές. Η μελέτη διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια και για την εκπόνηση της χρησιμοποιήθηκε βιβλιογραφία της περιόδου κυρίως από το 2000 και εντεύθεν, προκειμένου να συμπεριληφθούν γεγονότα και απόψεις πιο κοντά στο σήμερα, καθώς ο σύγχρονος κόσμος και η παγκοσμιοποίηση που τον έχει στιγματίσει, εξελίσσονται με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς.
Περιγραφή: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21368
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TsovilisThomasMsc2018.pdf1.09 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.