Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21044
Συγγραφέας: Γάκη, Θεοδοσία
Τίτλος: Δημιουργία πολυμεσικής εφαρμογής γνωστικής εξάσκησης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα
Επόπτης Καθηγητής: Τσιάτσος, Θρασύβουλος - Κωνσταντίνος
Περίληψη: Στην εποχή μας, πληθαίνουν οι ηλικιωμένοι ενήλικοι άνω των 65 ετών που παρουσιάζουν νοητική έκπτωση και σταδιακά φθίνουν διάφορες νοητικές λειτουργίες τους όπως η μνήμη, η ικανότητα οργάνωσης και σχεδιασμού δράσεων, η ικανότητα αντίληψης του χώρου. Οι νοητικές αυτές εκπτώσεις, εκτός από το γήρας, μπορεί να οφείλονται και σε βλάβες ή παθήσεις που υπόκεινται οι νευρώνες του εγκεφάλου άρα να οδηγήσουν και σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Ο κύριος αντίκτυπός τους είναι ότι καθιστούν τον ηλικιωμένο να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και να ζει αυτόνομα σταδιακά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίστηκε ότι το 2015 τα περιστατικά με νευροεκφυλιστικές νόσους, και πιο συγκεκριμένα άνοιας έφτασαν τα 47,47 εκατομμύρια ασθενείς. Ο κυριότερος τύπος εμφάνισης της άνοιας είναι η άνοια τύπου Alzheimer και σύμφωνα με όσα έχουν δειχθεί, οι ασθενείς που πάσχουν από Ήπια Νοητική Διαταραχή αποτελούν πρόδρομο στάδιο αυτής. Κατευθυνόμενοι προς την πρόληψη λοιπόν και την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερα εργαλεία διάγνωσης, πρόληψης ή αντιμετώπισης διαφόρων μορφών της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει ο ασθενής στο επόμενο στάδιο της Νόσου Alzheimer.
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται με τη μεθοδολογία συστηματικής επισκόπησης βιβλιογραφίας (Systematic Literature Review) κατά τον τρόπο που προτείνεται από τους Kitchenham & Charters, την απάντηση ερευνητικών ερωτημάτων που τίθενται σχετικά με την επίδραση σχετικών εφαρμογών και παιχνιδιών σε ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή άνω των 65 ετών στα πλαίσια νοητικής εκπαίδευσης ή αποκατάστασης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συγκεντρώνονται και τα ευρήματα εκείνα που εξυπηρετούν τη σχεδίαση της εφαρμογής ως σχεδιαστικές αρχές κατάλληλα διαμορφωμένες για τέτοιου είδους χρήστες. Κατόπιν της ανάλυσης, ακολουθεί η σχεδίαση της εφαρμογής και η υλοποίηση μικρής κλίμακας κάποιων mock ups που απευθύνονται σε ηλικιωμένους ενηλίκους άνω των 65 ετών με Ήπια Νοητική Διαταραχή. Η εφαρμογή αυτή στοχεύει στη νοητική αποκατάσταση ή εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας αρχές που επηρεάζουν την οπτικοχωρική μνήμη και τον προσανατολισμό. Θα μπορούσε υπό κατάλληλες συνθήκες να διαμορφωθεί μελλοντικά και για το ρόλο της διάγνωσης αλλαγών που να σημάνουν την ύπαρξη νοητικής δυσλειτουργίας, έτσι ώστε να καλύπτει ευρύτερο φάσμα σαν εργαλείο στον τομέα αυτό.
Λέξεις Κλειδιά: Ήπια νοητική διαταραχή
Συστηματική βιβλιογραφική επισκόπηση
Σχεδίαση πολυμεσικής εφαρμογής
Οπτικοχωρική μνήμη
Προσανατολισμός
Γνωστική αποκατάσταση
Νευροεκφυλιστικές παθήσεις
Ανάλυση πολυμεσικής εφαρμογής
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017
Δικαιώματα: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GakiTheodosiaMsc2017.pdf3.89 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons