Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/19649
Συγγραφέας: Ναούμ, Αστέριος
Τίτλος: Προβλήματα τραπεζικής εποπτείας και η προσπάθεια επίλυσής τους μέσα απο τις προτάσεις του πλαισίου της Βασιλείας III.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2016
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Επόπτης Καθηγητής: Μιχαλόπουλος, Γεώργιος
Περίληψη: Η εργασία αφορά την ανάλυση του τελευταίου εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας III, όπως αυτό διαμορφώθηκε και θεσπίστηκε μέσα από την επιτροπή της Βασιλείας (Basel Committee on Banking Supervision). Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να δώσει στον αναγνώστη την δυνατότητα, μέσα από μια λογική ακολουθία, αφενός να μελετήσει τους ρυθμιστικούς κανόνες της Βασιλείας III, αφετέρου να αντιληφθεί πως αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται σήμερα και πως επηρεάζουν το κλονισμένο από την κρίση τραπεζικό σύστημα. Για να καταλήξουμε βέβαια σε ένα συμπέρασμα καθίσταται αναγκαία η αναφορά ορισμένων ιστορικών γεγονότων, με την σειρά εμφάνισης τους, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να αντιληφθεί γιατί χρειάζεται η εποπτεία και κυρίως ποιοι παράγοντες καθιστούν απαραίτητη την παρουσία της. Κατά συνέπεια, η εργασία ξεκινά με την αναγκαιότητα της τραπεζικής εποπτείας και παρουσιάζει τον λόγω εμφάνισης της. Στην συνέχεια, αναλύονται τα πρώτα εποπτικά πλαίσια (Βασιλεία Ι και ΙΙ) καθώς και τα αίτια εμφάνισης τους, που δεν είναι άλλα από την χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008 που ταράσσει ακόμα και σήμερα ολόκληρο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Τέλος, παρουσιάζεται το τελευταίο κατά σειρά εποπτικό πλαίσιο (Βασιλεία III) και μετά από την ανάλυση των παραμέτρων του, αξιολογείται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ίδιας της επιτροπής της Βασιλείας και έμπειρων αναλυτών.
Λέξεις Κλειδιά: Πλαίσιο Βασιλείας III
Βασιλεία III
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Λογιστική & Χρηματοοικονομική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
NaoumAsteriosMsc2016.pdf1.18 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα
NaoumAsteriosMsc2016present.pdfΠαρουσίαση348.51 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.