Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/18854
Συγγραφέας: Καζαντζής, Λάζαρος
Τίτλος: Ανάλυση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους: σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογής, εγκατάστασή της σε υποδομή ως υπηρεσία και προσφορά της υπό μορφή λογισμικού ως υπηρεσία.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Μαργαρίτης, Κωνσταντίνος Γ.
Περίληψη: Το υπολογιστικό νέφος αποτελεί το τελευταίο μοντέλο των συνεχώς εξελισσόμενων υπολογιστικών συστημάτων, σε μία προσπάθεια κάλυψης των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών σε υπολογιστικούς πόρους. Ωστόσο υπάρχει γενικώς μία σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει. Με απλά λόγια μπορεί να οριστεί ως ένα μοντέλο που καθιστά εφικτή την εύκολη και κατ’ απαίτηση πρόσβαση μέσω δικτύου σε μια κοινόχρηστη δεξαμενή προσαρμόσιμων υπολογιστικών πόρων. Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η ελαστικότητα, η δυνατότητα μαζικής κλιμάκωσης και η πληρωμή βάση χρήσης. Οι τρεις κύριες υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους είναι το λογισμικό, η πλατφόρμα και η υποδομή ως υπηρεσία (SaaS, PaaS, IaaS), ενώ τα κύρια μοντέλα ανάπτυξης τους συμπεριλαμβάνουν τα δημόσια ή ιδιωτικά νέφη. Κύριο μέλημα της παρούσας διπλωματικής εργασίας, πέρα από τη βιβλιογραφική επισκόπηση του μοντέλου και των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μίας εφαρμογής νέφους, καθώς και η εγκατάσταση της σε κάποια παρεχόμενη υποδομή ως υπηρεσία. Αντικείμενο της εφαρμογής είναι η επιστημονική έρευνα και κατ’ επέκταση η διευκόλυνση της τελευταίας με τη χρήση λογισμικού που παρέχεται ως υπηρεσία και είναι προσβάσιμο μέσω ενός περιηγητή διαδικτύου. Πρώτη επιδίωξη, βάσει του σχεδιασμού της εφαρμογής, είναι η ενοποίηση υπηρεσιών όπως η οργάνωση και διαχείριση του ερευνητικού υλικού, η πρόσβαση σε αυτό από οποιοδήποτε σημείο και οποιαδήποτε συσκευή και η εύρεση και αποθήκευση υλικού και βιβλιογραφικών αναφορών μέσω αναζήτησης σε μεγάλες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες επιστημονικού περιεχομένου, όπως το Google Scholar. Καθώς βέβαια πρόκειται για μία εφαρμογή νέφους, απώτερος στόχος είναι η δυνατότητα συνεργατικής έρευνας μεταξύ των χρηστών της εφαρμογής ανεξαρτήτως αν αυτοί είναι στο ίδιο γεωγραφικό σημείο ή όχι. Κάτι τέτοιο μπορεί άλλωστε να έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση της ερευνητικής διαδικασίας και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.
Λέξεις Κλειδιά: Υπολογιστικό νέφος
Λογισμικό ως υπηρεσία
Μηχανή αναζήτησης
Συνεργατική έρευνα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
KazantzisLazarosMsc2015.pdf5.42 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.