Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16207
Συγγραφέας: Δεληγιαννίδου, Αναστασία
Τίτλος: Σύγκριση γνώσης γονέων και εκπαιδευτικών στα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στην προσχολική ηλικία.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2013
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Παυλίδης, Γεώργιος Θ.
Περίληψη: Ιστορικό: Το DSM-IV ορίζει ότι για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ στα παιδιά ή στους εφήβους, πρέπει να παρατηρούνται συγκεκριμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται τουλάχιστον σε δύο διαφορετικά πλαίσια (κυρίως στο σπίτι και στο σχολείο). Παρόλο λοιπόν, που οι γνώσεις των γονέων και των δασκάλων για τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι καθοριστικές για την διάγνωση της, ιδίως στην προσχολική και παιδική ηλικία, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη επεδίωξε να ερευνήσει αν γνωρίζουν οι γονείς ή εκπαιδευτικοί καλύτερα τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στην προσχολική ηλικία. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 135 γονείς νηπίων-προνηπίων (38 πατέρες, 97 μητέρες, μ.ο ηλικίας 35.5) και 116 εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας (2 άντρες, 114 γυναίκες, μ.ο ηλικίας 33.4) από δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Ελλάδας. Η επιλογή του δείγματος ήταν τυχαία. Συγκρίναμε τις απαντήσεις που έδωσαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σε ένα ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια από τις δυο ομάδες αναγνώριζε με μεγαλύτερη ευστοχία τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Αποτελέσματα: Περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναγνώρισαν σωστά τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ (67.6%) έναντι των γονέων (32.4%), p<0.01. Υπάρχει μέτρια θετική συσχέτιση μεταξύ γνώσης γονέων-εκπαιδευτικών (r=0.402). Οι γονείς που διαμένουν σε πόλεις γνωρίζουν καλύτερα (78.9%) τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε σύγκριση με τους γονείς της επαρχίας (51.8%), p<0,05. Οι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία (71.3%) γνωρίζουν καλύτερα τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε σύγκριση με τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε δημόσια σχολεία (69.4%), p>0,05. Οι γονείς υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου (ΤΕΙ-Πανεπιστήμιο-Μεταπτυχιακό) γνωρίζουν καλύτερα τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ (66.11%) από τους γονείς χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου (59.14%) (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) p>0,05. Συμπεράσματα: Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν επαρκώς τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στην προσχολική ηλικία. Θα ήταν ωφέλιμο να διεξάγονται περισσότερα προγράμματα εξειδίκευσης και ενημέρωσης για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, εφόσον και οι δυο ομάδες συμβάλουν σημαντικά στην πρώιμη διάγνωση της ΔΕΠΥ στην προσχολική ηλικία.
Λέξεις Κλειδιά: ΔΕΠΥ
Προσχολική ηλικία
Γονείς-Εκπαιδευτική
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DeligiannidouAnastasiaMsc2013.pdf758.7 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.