Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16066
Συγγραφέας: Τερζίδου, Χρυσή
Τίτλος: Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα
Επόπτης Καθηγητής: Παπαναστασίου, Ιωάννης
Κουσκουβέλης, Ηλίας
Περίληψη: Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζουμε μια ενδεχόμενη πορεία που μπορεί να ακολουθήσουν οι συναλλαγματικές αγορές στο μέλλον. Αξιολογούμε αυτό το σενάριο εφαρμόζοντας την θεωρία παιγνίων και με την βοήθεια της εφαρμογής Gambit καταλήγουμε στην λύση των παιγνίων. Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζουμε την θεωρία παιγνίων, εξετάζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της, τα πιο γνωστά της παραδείγματα καθώς και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων αλλά και τις καταστάσεις στις οποίες καταλήγουμε. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας κάνουμε μια ανασκόπηση στον κανόνα του χρυσού, βλέπουμε τα υπέρ και τα κατά του, τα δυνατά του σημεία αλλά και τους λόγους αποτυχίας του. Παρουσιάζουμε την μορφή που έλαβε με την συμφωνία Bretton Woods, την μορφή των συναλλαγματικών ισοτιμιών σήμερα και την θέση που έχει ο χρυσός. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας, παρουσιάζουμε ένα σενάριο το οποίο φαίνεται πιθανό να συμβεί στο προσεχές μέλλον σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους. Εξετάζουμε μια ενδεχόμενη στροφή της Κίνας (σε συνεργασία ή όχι με άλλες χώρες) στο χρυσό έτσι ώστε να κάνει το νόμισμά της πιο ισχυρό. Για την αγορά του χρυσού θα διαθέσει τα πολύ μεγάλα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάριο, κάτι που λόγω του όγκου των διαθεσίμων, θα μπορούσε να οδηγήσει το δολάριο σε μια πτωτική πορεία και σε αποκαθήλωση του από παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Εξετάζουμε αυτό το παίγνιο, ανάμεσα σε Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ΗΠΑ ως στατικό αλλά και δυναμικό, με δύο σενάρια ανάλογα με το ποιός ενεργεί πρώτος. Με την βοήθεια του εργαλείου Gambit καταλήγουμε στις ισορροπίες των παιγνίων μας.
Λέξεις Κλειδιά: Παίγνια
GAMBIT
Δολάριο
Κανόνας χρυσού
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TerzidouChrysiMsc2014.pdf1.68 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.