Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/15233
Συγγραφέας: Γκούρλιας, Ιωάννης
Τίτλος: Φοροδιαφυγή με τη χρήση εικονικών, πλαστών, νοθευμένων φορολογικών στοιχείων. Μηχανισμοί πρόληψης και καταστολής του φαινομένου.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Επόπτης Καθηγητής: Ζαπράνης, Αχιλλέας
Περίληψη: Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να καταδείξει το μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής σε σχέση με την παραοικονομία και τη διαφθορά και ειδικότερα τη φοροδιαφυγή που συντελείται με τη μέθοδο της χρήσης εικονικών, πλαστών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων. Οι υποθέσεις διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων που καθημερινά έρχονται στο φώς της δημοσιότητας, προκαλούν μεγάλη εντύπωση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, τη μέθοδο που ακολουθείται και το μέγεθος της συντελούμενης φοροδιαφυγής. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι από ένα πρόσωπο ή από μικρή ομάδα προσώπων μπορεί να επιτευχθεί τεράστια απάτη σε βάρος του Δημοσίου και σε στέρηση των φορολογικών του εσόδων. Για το σκοπό αυτό η εργασία διαρθρώνεται σε τέσσερα βασικά κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται οι όροι της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Το κεφάλαιο αυτό καταλήγει στη σχέση που παρατηρείται μεταξύ των τριών αυτών εννοιών. Στη συνέχεια η εργασία εισέρχεται στο ζήτημα της φοροδιαφυγής με την χρήση εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και την έκταση που έλαβε το φαινόμενο στη χώρα μας, σύμφωνα με ετήσιες εκθέσεις ελεγκτικών υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης. Αναλύεται διεξοδικά η έννοια των εικονικών, πλαστών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων, η καταχώρηση στα βιβλία ανύπαρκτων δαπανών χωρίς φορολογικό στοιχείο, η φοροδιαφυγή μέσω υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων, καθώς και η φοροδιαφυγή στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και εξαγωγές. Στο τρίτο κεφάλαιο μελετούνται τα νομοθετικά μέτρα που ίσχυσαν διαχρονικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής γενικά και ειδικότερα με τη χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων με διάκριση αυτών σε προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα. Το επόμενο κεφάλαιο αναφέρεται στους φορολογικούς ελέγχους και τους υφιστάμενους ελεγκτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής της φοροδιαφυγής γενικά και ειδικότερα με τη χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση των συμπερασμάτων και των προτάσεων για την εξομάλυνση του προβλήματος, από την σκοπιά που συγγραφέα.
Λέξεις Κλειδιά: Φοροδιαφυγή
Πλαστά φορολογικά στοιχεία
Εικονικά φορολογικά στοιχεία
Νοθευμένα φορολογικά στοιχεία
Ανύπαρκτες δαπάνες
Μέτρα πρόληψης και καταστολής φοροδιαφυγής
Μηχανισμοί ελέγχου
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Λογιστική & Ελεγκτική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GkourliasIoannisMsc2012.pdf1.96 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.