Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14661
Συγγραφέας: Αγαγιώτου, Σμαρώ
Τίτλος: Το εργασιακό άγχος των κοινωνικών λειτουργών και η σχέση του με την εργασιακή δέσμευση και τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2011
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Επόπτης Καθηγητής: Πλατσίδου, Μαρία
Περίληψη: Το εργασιακό άγχος αποτελεί πεδίο μελέτης τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, και έχει απασχολήσει τους ερευνητές για μια πληθώρα επαγγελματικών κλάδων, μεταξύ των οποίων και ο κλάδος των κοινωνικών λειτουργών. Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν υπάρχει καμία έρευνα που να μελετά το εργασιακό άγχος του κλάδου αυτού σε συνδυασμό με την εργασιακή δέσμευση και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει (α) το εργασιακό άγχος, την εργασιακή δέσμευση και τη συναισθηματική νοημοσύνη των Ελλήνων κοινωνικών λειτουργών, (β) την επίδραση των δημογραφικών παραγόντων (φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, χρόνος προϋπηρεσίας στο αντικείμενο και δομή στην οποία εργάζονται στην παρούσα φάση οι κοινωνικοί λειτουργοί) στο εργασιακό άγχος, την εργασιακή δέσμευση και τη συναισθηματική νοημοσύνη των κοινωνικών λειτουργών, και (γ) αν η εργασιακή δέσμευση και οι επιμέρους διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορούν να προβλέψουν το άγχος στον κλάδο των κοινωνικών λειτουργών.Για την συλλογή των δεδομένων χορηγήθηκε το Ερωτηματολόγιο Αντιλαμβανόμενου Άγχους των Cohen et al. (1983), το Ερωτηματολόγιο Εργασιακής Δέσμευσης των Schaufeli et al. (2002), και το Ερωτηματολόγιο Αυτοαναφοράς Συναισθηματικής Νοημοσύνης των Schutte et al. (1998). Στην έρευνα συμμετείχαν 114 κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται σε φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί εμφάνισαν μέτρια επίπεδα εργασιακού άγχους, αλλά και ελέγχου του άγχους τους. Σημείωσαν, ωστόσο, ιδιαίτερα υψηλά σκορ στην εργασιακή δέσμευση και μέτρια προς υψηλά σε όλες τις διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι γυναίκες κοινωνικοί λειτουργοί φάνηκαν πιο αγχωμένες από τους άνδρες. Οι άγαμοι επαγγελματίες έδειξαν να έχουν υψηλότερη εργασιακή δέσμευση από ότι οι έγγαμοι. Τέλος, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δύο παράγοντες της συναισθηματικής νοημοσύνης, η αισιοδοξία και η χρήση των συναισθημάτων, μπορούν να προβλέψουν το άγχος, ενώ η εργασιακή δέσμευση και η αισιοδοξία, ως παράγοντας της συναισθηματικής νοημοσύνης, αποτελούν προβλεπτικούς παράγοντες για τον έλεγχο του άγχους.
Λέξεις Κλειδιά: Εργασιακό άγχος
Εργασιακή δέσμευση
Συναισθηματική νοημοσύνη
Κοινωνικοί λειτουργοί
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
AgagiotouSmaroMsc2011extra.pdfΠαρουσίαση222.79 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα
AgagiotouSmaroMsc2011.pdf711.24 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons