Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25747
Συγγραφέας: Μηλιοπούλου-Κομπούρη, Άννα-Αλκινόη
Τίτλος: Η αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων: μια εμπειρική έρευνα βασισμένη στις απόψεις των εκπαιδευτών
Αλλοι τίτλοι: The use of art in the education of vulnerable social groups: an empirical research based on the instructors’ views.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2021
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Περίληψη: Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποτελεί μια έρευνα ποιοτικού χαρακτήρα που αφορά την χρήση της Τέχνης στην Εκπαίδευση των ευάλωτων ομάδων. Η έρευνα υλοποιήθηκε με τη μορφή συνεντεύξεων σε εκπαιδευτές διαφορετικών ειδικοτήτων με μεγάλη και σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ερευνηθεί ο ρόλος αλλά και τα οφέλη της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς τις ευάλωτες ομάδες με εργαλείο την τέχνη. Η ερευνήτρια επιδιώκει να εντοπίσει τον αντίκτυπο των εν λόγω προγραμμάτων όσον αφορά τους εκπαιδευόμενους, τους εκπαιδευτικούς και το έργο τους αλλά και μια εν δυνάμει μετασχηματιστική διαδικασία η οποία εκκινώντας από την εκπαίδευση δύναται να καταλήξει στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κοινωνία αποτελεί έναν πολυπολιτισμικό ζωντανό οργανισμό αποτελούμενο από διάφορες μειονοτικές και μη ομάδες, ενισχύεται η ανάγκη της ενσωμάτωσης όλων των διαφορετικοτήτων. Καθώς η εκπαίδευση αποτελεί βασικό άξονα της ενσωμάτωσης αλλά και του μετασχηματισμού, αναζητούνται τρόποι που αυτή μπορεί να τελείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και με την μεγαλύτερη απήχηση. Τέλος, ως προς τα αποτελέσματα της έρευνας, προέκυψε ότι τα οφέλη της Τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πολλαπλά τόσο για τους εκπαιδευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές σε προσωπικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Ενώ αναφέρθηκε και η ανάγκη της υλοποίησης τέτοιου είδους προγραμμάτων και στην τυπική εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού, καθώς δια τούτον τρόπο δύναται μια μετασχηματιστική διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα δημοκρατικότερο πλαίσιο συνύπαρξης και ευημερίας μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
Λέξεις Κλειδιά: Ευάλωτες ομάδες
Τέχνη
Εκπαίδευση
Μετασχηματίζουσα μάθηση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MiliopoulouKompouriAnnaAlkinoiMsc2021.pdf1.57 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons