Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30254
Author: Δερβεντλής, Χρήστος
Title: Η διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της δημόσιας ασφάλειας με τη σύγκλιση της μηχανικής μάθησης και της αναλυτικής μεγάλων δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες: η περίπτωση των εφαρμογών αποστολής άμεσων μηνυμάτων (instant messengers)
Alternative Titles: Ensuring privacy and public safety with the convergence of machine learning and big data analytics in electronic communications: the case of instant messengers
Date Issued: 2024
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δίκαιο και Πληροφορική
Supervisor: Ψάννης, Κωνσταντίνος
Abstract: Στην παρούσα διπλωματική εργασία, αναδεικνύεται η πτυχή της έρευνας που αφορά τη χρήση εφαρμογών αποστολής άμεσων μηνυμάτων με ισχυρή κρυπτογράφηση και την επίπτωση που έχουν στο έργο των διωκτικών αρχών. Ευρύτερα, μελετάται η δυνατότητα στάθμισης μεταξύ του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και της δημόσιας ασφάλειας. Η ερευνητική προσπάθεια ξεκινά με την περιγραφή του πλαισίου ανάπτυξης της διπλωματικής εργασίας που αφορά την εξέλιξη και κατάχρηση της ισχυρής κρυπτογράφησης. Στη συνέχεια, διασαφηνίζεται η έμφαση της έρευνας μέχρι σήμερα κατά πλειοψηφία στο πεδίο της ιδιωτικότητας μέσω της μελέτης χρήσης ισχυρότερων μεθόδων κρυπτογράφησης. Αντιλαμβανόμενοι τις δυσχέρειες που μπορεί να προκληθούν στην άσκηση καθηκόντων των διωκτικών αρχών, γίνεται εξελικτικά ξεκάθαρο πως υπάρχει ανάγκη τεχνικής λύσης η οποία θα διευκολύνει την επιβολή του νόμου, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες εγγυήσεις (τεχνικές και οργανωτικές) ώστε να μην προχωρά σε αναίτια προσβολή του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα για τα υποκείμενα δεδομένων. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης και της αναλυτικής δεδομένων, η παρούσα εξερευνά την υπόθεση υιοθέτησης ενός προτύπου ασφαλείας το οποίο θα βασίζεται στην ενσωμάτωση αλγόριθμου στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που θα εντοπίζει ύποπτα μοτίβα συνομιλιών, με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας υπέρ των χρηστών – ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με περιθώρια λάθους στην αξιολόγηση ρίσκου από μεριάς του αλγόριθμου. Η παρούσα προσπάθεια ολοκληρώνεται με στοχασμούς για περαιτέρω αξιοποίηση της υπόθεσης, στην οποία εξίσου αναλυτικά αναγνωρίζονται γκρίζες ζώνες και περιορισμοί.
Keywords: Κρυπτογράφηση
Ιδιωτικότητα
Ασφάλεια
Μηχανική μάθηση
Αναλυτική δεδομένων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Rights: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Δίκαιο και Πληροφορική (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DerventlisChristosMsc2024.pdf1.26 MBAdobe PDFView/Open
DerventlisChristosMsc2024present.pdf1.12 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons