Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27015
Author: Κύρου, Νικολέτα
Title: Η επίδραση του ψυχολογικού κεφαλαίου στην οργανωσιακή δέσμευση και την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην οργανωσιακή αλλαγή: η περίπτωση του e- Ε.Φ.Κ.Α.
Alternative Titles: The impact of psychological capital on employees’ organizational commitment and resistance during organizational change: the case of e – EFKA (Electronic National Social Security Entity)
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημόσια Διοίκηση
Supervisor: Μπέλλου, Βικτωρία-Μαρία
Abstract: Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας γίνεται μια προσπάθεια μελέτης και πρόβλεψης της επίδρασης του ψυχολογικού κεφαλαίου στην αντίσταση των εργαζομένων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα στην Ελλάδα ή στην οργανωσιακή τους δέσμευση, όταν πραγματοποιείται μία οργανωσιακή αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επίδραση του ψυχολογικού κεφαλαίου από τη σκοπιά της τεχνολογικής αλλαγής στο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ-ΕΦΚΑ) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Ασφάλισης (e – Ε.Φ.Κ.Α.), η οποία συντελείται τα τελευταία 4 χρόνια, από το 2017 και μετά, χρονολογία κατά την οποία συστάθηκε με τη συνένωση όλων των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο. Επιχειρήθηκε η εξαγωγή συμπερασμάτων της επίδρασης αυτής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την επιρροή που έχει αυτή στο θυμικό των εργαζομένων του φορέα όσο και στο επίπεδο αποδοχής νέων τεχνολογιών αυτών. Η μελέτη του συγκεκριμένου θέματος δεν περιορίζεται μόνο στη θεωρητική ανασκόπηση των βασικών εμπλεκόμενων εννοιών από τη διεθνή αρθρογραφία αλλά επεκτείνεται και στην εκπόνηση έρευνας μεταξύ των εργαζομένων του e – Ε.Φ.Κ.Α., από την οποία επιβεβαιώθηκαν κάποιες από τα αρχικές ερευνητικές υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, πράγματι επιβεβαιώθηκε ότι η επίδραση του ψυχολογικού κεφαλαίου στο θυμικό των εργαζομένων υφίσταται, αυξάνοντας το θετικό και μειώνοντας το αρνητικό, ενώ η παρεμβολή του επιπέδου της αποδοχής νέων τεχνολογιών μετριάζει την επίδραση αυτού στο αρνητικό. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι το θετικό θυμικό επηρεάζεται ευνοϊκά από τους εργαζομένους οι οποίοι αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της αλλαγής του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ ως ωφέλιμα, αρκεί, όμως, το επίπεδο αποδοχής νέων τεχνολογιών αυτών να είναι υψηλό, καθότι διαπιστώθηκε ότι ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο εννοιών. Επιπρόσθετα, η θετική αντίληψη των εργαζομένων για την τεχνολογική αλλαγή όπως και το υψηλό επίπεδο ψυχολογικού κεφαλαίου αυτών φέρονται να μην επηρεάζουν τελικά την οργανωσιακή τους δέσμευση, όταν ενδιάμεσα παρεμβάλλεται το θυμικό τους. Τέλος, ομοίως, το ίδιο συμβαίνει και στη σχέση των χαρακτηριστικών της οργανωσιακής αλλαγής και του ψυχολογικού κεφαλαίου με την αντίσταση στην αλλαγή αντίστοιχα, στις οποίες, μετά την παρεμβολή του θυμικού, παρατηρήθηκαν διαφορετικές ισορροπίες.
Keywords: Ψυχολογικό κεφάλαιο
Αντίσταση στην αλλαγή
Οργανωσιακή δέσμευση
Θετικό θυμικό
Αρνητικό θυμικό
Αποδοχή νέων τεχνολογιών
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Δημόσια Διοίκηση (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KyrouNikoletaMsc2022.pdf2.04 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons