Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23969
Author: Πασχαλίδου, Πολυτίμη
Title: Συγκριτική μελέτη της εξωτερικής ευθύνης των εταίρων - μετόχων εταιρειών με νομική προσωπικότητα για εταιρικά χρέη
Date Issued: 2020
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δίκαιο και Οικονομικά
Supervisor: Γιοβαννόπουλος, Ρήγας
Abstract: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη της ευθύνης για εταιρικά χρέη των εταίρων και μετόχων των εταιρειών με νομική προσωπικότητα στην Ελλάδα. Θα γίνει προσπάθεια λεπτομερούς καταγραφής και συγκριτικής ανάλυσης των βασικών χαρακτηριστικών που διέπουν την ευθύνη κάθε είδους εταίρου και μετόχου στα βασικότερα ισχύοντα εταιρικά μορφώματα. Θα αναλυθούν από τη μία μεριά ο ομόρρυθμος και ο ετερόρρυθμος εταίρος που εντοπίζονται στις προσωπικές εταιρείες και από την άλλη πλευρά ο μέτοχος της ανώνυμης εταιρείας, ο εταίρος της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και ο εταίρος της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας. Στο σύνολο της παρούσας διπλωματικής εργασίας θα δοθεί έμφαση στο φορέα της ευθύνης, στις προϋποθέσεις θεμελίωσης και στα χαρακτηριστικά αυτής. Περαιτέρω, θα αναφερθεί το περιεχόμενο το οποίο διαμορφώνει την εκάστοτε εταιρική ευθύνη, μέσα από τις θεωρίες που κυριαρχούν στη θεωρία και στη σημερινή νομολογία. Σκοπός είναι να διαμορφωθεί μία ξεκάθαρη εικόνα της ευθύνης που διέπει τον κάθε εταίρο – μέτοχο, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πλέον παράγοντες για την επιλογή του κατάλληλου εταιρικού μορφώματος. Η επιλογή, τόσο του εταιρικού τύπου, όσο και του νομικού πλαισίου που τον καθορίζει δεν είναι απλή. Κάθε εταιρεία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνεπώς ο εταίρος σε κάθε εταιρεία έχει διαφορετική ευθύνη. Είναι, επομένως, χρήσιμο για τον μελλοντικό εταίρο – για εκείνον δηλαδή που θέλει να συστήσει μία καινούρια εταιρεία – να γνωρίζει το νομικό πλαίσιο που υπάρχει γύρω από αυτή και που θεμελιώνει την εταιρική ευθύνη. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος γι’ αυτόν εταιρικός τύπος και γιατί.
Keywords: Εταιρικό δίκαιο
Ευθύνη εταίρων
Εταιρικά χρέη
Εταιρείες με νομική προσωπικότητα
Information: Διπλωματική εργασία--Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δίκαιο και Οικονομικά--Θεσσαλονίκη, 2020.
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Δίκαιο και Οικονομικά (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PaschalidouPolytimiMsc2020.pdf530.47 kBAdobe PDFView/Open
PaschalidouPolytimiMsc2020extra1.zip941.04 kBzipView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.