Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27306
Συγγραφέας: Γιαννή, Πηνελόπη
Τίτλος: Η εθνοπολιτισμική ενσυναίσθηση των εκπαιδευτικών και η στάση τους απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα.
Αλλοι τίτλοι: Teacher's ethnocultural empathy and their attitudes towards multiculturalism
Ημερομηνία Έκδοσης: 2022
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Πλατσίδου, Μαρία
Περίληψη: Η παρούσα έρευνα διερεύνησε τον βαθμό εθνοπολιτισμικής ενσυναίσθησης 253 δασκάλων και καθηγητών, καθώς και τις στάσεις τους απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα. Σκοπός ήταν να εξεταστεί η κάθε μία από αυτές τις δύο μεταβλητές σε σχέση με τους δημογραφικούς παράγοντες (φύλο, ηλικία, χρόνια εμπειρίας και επιμόρφωση/ εξειδίκευση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση), καθώς και η σχέση που υπάρχει μεταξύ τους. Χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που συμπεριελάμβανε δημογραφικές ερωτήσεις και δύο κλίμακες σχετικές με τον σκοπό της έρευνας: την κλίμακα SEE- The Scale of Ethnocultural Empathy (Wang et al, 2003) για τη μέτρηση του βαθμού εθνοπολιτισμικής ενσυναίσθησης και την κλίμακα TMAS- Teachers Multicultural Attitude Scale για τη διερεύνηση των στάσεων απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα (Athanasopoulou et al, 2018). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί τείνουν να έχουν υψηλό βαθμό εθνοπολιτισμικής ενσυναίσθησης (Μ.Ο. 4.89/6, σε κλίμακα 1-6). Το ίδιο συνέβη και με τις στάσεις τους απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν μάλλον θετικές στάσεις (Μ.Ο. 4.05/5, σε κλίμακα 1-5). Ωστόσο, οι στάσεις τους φάνηκαν να τείνουν προς αρνητικές όταν εξετάστηκαν σε σχέση με την ηλικία, τα χρόνια προϋπηρεσίας και την επιμόρφωση/ εξειδίκευση πάνω στη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Έπειτα, αποδείχτηκε ότι υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στην εθνοπολιτισμική ενσυναίσθηση των εκπαιδευτικών και στις στάσεις τους απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα που σημαίνει ότι όσο πιο θετική είναι η πρώτη μεταβλητή τόσο πιο θετική είναι και η δεύτερη. Τέλος, η παρούσα έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια της εθνοπολιτισμικής ενσυναίσθησης μεταξύ μαθητευόμενων και εκπαιδευτικών μόνο θετικά και ωφέλιμα επιτεύγματα θα καταφέρει να επιφέρει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία γενικότερα. Πιθανόν να οδηγήσει και στην κατάρριψη παγιωμένων αντιλήψεων των μεγαλύτερων σε ηλικία εκπαιδευτικών.
Λέξεις Κλειδιά: Εθνοπολιτισμική ενσυναίσθηση
Εκπαιδευτικοί
Στάσεις
Πολυπολιτισμικότητα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
GianniPinelopiMsc2022.pdf885.12 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons