Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22527
Συγγραφέας: Απανοζίδου, Αθανασία
Τίτλος: Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους σε άτομα με ΔΦΑ : μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Αλλοι τίτλοι: Cognitive-behavioural therapy for treating anxiety in people with ASD : a systematic literature review
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση
Επόπτης Καθηγητής: Καρτασίδου, Λευκοθέα
Περίληψη: Σκοπός της εργασίας είναι να ανιχνευθεί το ερευνητικό έργο που έχει διεξαχθεί σχετικά με το άγχος σε άτομα με ΔΦΑ και την αντιμετώπισή του με την χρήση γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας. Στη συνέχεια, να επισημανθούν σημεία που μπορεί να βοηθήσουν στην μελλοντική εφαρμογή της θεραπείας, και να γίνουν προτάσεις για την περαιτέρω έρευνα στο πεδίο. Την μεθοδολογία της εργασίας αποτέλεσε η συστηματική έρευνα σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά, η οποία κατέληξε στην τελική επιλογή 19 ερευνών προς ανάλυση. Αυτές οι έρευνες αναλύθηκαν και συνοψίστηκαν ως προς τους συμμετέχοντες, τις διαδικασίες παρέμβασης και τα χαρακτηριστικά τους, τις τροποποιήσεις που έγιναν στα πρωτόκολλα της θεραπείας, τις εξαρτημένες μεταβλητές, τα αποτελέσματα της παρέμβασης και την συμμετοχή των γονέων στην θεραπεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα στην μείωση του άγχους στα άτομα με ΔΦΑ. Δεκαοχτώ από τις 19 έρευνες σημείωσαν μείωση των συμπτωμάτων του άγχους στα άτομα με ΔΦΑ μετά την θεραπεία. Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία υπέστη από τους ερευνητές πολλές τροποποιήσεις και προσαρμογές ώστε να ταιριάζει στο προφίλ των ατόμων με ΔΦΑ. Το γνωστικό κομμάτι της θεραπείας αποδυναμώθηκε και συμπεριλήφθηκαν συμπεριφορικές συνιστώσες και εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Οι γονείς είχαν ρόλο-κλειδί στην θεραπεία, καθώς συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της και στην επιτυχία της. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εστιάσει στα χαρακτηριστικά του θεραπευόμενου που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εφαρμογή γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας, αλλά και στην ανίχνευση των τροποποιήσεων στα πρωτόκολλα της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας που οδηγούν στην επιτυχία της στα άτομα με ΔΦΑ.
Λέξεις Κλειδιά: Γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία
¨Αγχος
ΔΦΑ
Αυτισμός
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ApanozidouAthanasiaMsc2018.pdf639.51 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons