Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/566
Συγγραφέας: Αναστασίου, Μάνος
Τίτλος: Πληροφοριακό σύστημα λήψης αποφάσεων για υπηρεσίες πληροφόρησης, σχεδιασμού ταξιδιού και κράτησης θέσεων στον τομέα των διατροπικών μεταφορών.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2005
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Επόπτης Καθηγητής: Γεωργαντά, Ζωή
Περίληψη: Η συγκεκριμένη εργασία προτείνει ένα σύγχρονο Πληροφοριακό Σύστημα για την λήψη αποφάσεων για υπηρεσίες πληροφόρησης, σχεδιασμού ταξιδιού & κράτησης θέσεων στον τομέα των διατροπικών μεταφορών. Το σύνολο των κεφαλαίων της εργασίας καλύπτει τα παρακάτω θέματα: Προσδιορισμό των εμπορικών στόχων ενός τέτοιου Πληροφοριακού συστήματος Προσδιορισμό και ανάλυση του συνόλου των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το προτεινόμενο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) Προσδιορισμό της αγοράς, των παικτών και των ρόλων του κάθε παίκτη στο επιχειρηματικό περιβάλλον λειτουργίας του ΠΣ Εκτενή ανάλυση της αγοράς στην οποία ανήκει με στοιχεία τάσεων, τεχνολογιών, αλλά και ερευνητικών έργων με τα οποία μπορεί να συνεργαστεί. Η βιβλιογραφική αναζήτηση εστιάζει με γραφήματα, σχεδιαγράμματα και αποτελέσματα ερευνών σε τομείς που αφορούν τις υπηρεσίες κινητικότητας, τη. σχεδίαση ταξιδιού, τα ευφυή συστήματα μεταφορών και τα συστήματα κράτησης θέσεων μέσω του διαδικτύου. Επιπροσθέτως, παρατίθενται και παραδείγματα Online εφαρμογών από τον τομέα της κράτησης θέσεων και πληροφόρησης ταξιδιώτη. Αναλύονται οι τάσεις της αγοράς στην οποία ανήκει το προτεινόμενο ΠΣ, εστιάζοντας και στα διεθνή standards στον τομέα του e-travel και e-tourism. Ανάλυση του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας του προτεινόμενου ΠΣ εξετάζοντας τη βιομηχανία τουρισμού στην Ελλάδα στην ΕΕ, στην Ευρωπη και τις ΗΠΑ. Περιγράφονται εφαρμογές από τον τομέα του τουρισμού, αλλά και περιορισμοί της συγκεκριμένης αγοράς. Προσδιορισμός των απαιτήσεων του ΠΣ με χρήση ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων από εταιρείες του χώρου που είναι οι OΣE, TREDIT Α.Ε, Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών, Travel.gr, OTEner, Cyberce Α.Ε. και Sabre Hellas Α.Ε. Για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων έγιναν συνεντεύξεις με στελέχη των παραπάνω φορέων και αποτυπώθηκαν τα ερωτηματολόγια που υπάρχουν συνημμένα στα παραρτήματα. Λειτουργική ανάλυση των επιβατών/ χρηστών του ΠΣ. Για το συγκεκριμένο στάδιο της εργασίας μοιράστηκαν και συμπληρώθηκαν 211 ερωτηματολόγια σε χρήστες διαφόρων ηλικιών και με διαφορετικό προφίλ (εκπαιδευτικό, επαγγελματικό) και αποτυπώθηκαν οι ανάγκες των χρηστών από ένα τέτοιο σύστημα. Η στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων έγινε με χρήση του SPSS 13.0 και αποτυπώθηκαν διαγραμματικά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας. Το ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε υπάρχει συνημμένο στο τέλος της παρούσας εργασίας. Προσδιορισμός αρχιτεκτονικής για το συγκεκριμένο ΠΣ, με διαφορετικά υποσυστήματα και ένα σύνολο αλληλοσυσχετίσεων ανάμεσα στα προτεινόμενα υποσυστήματα. Τέλος, αποτυπώνονται τα συμπεράσματα από το σύνολο της ερευνητικής εργασίας για το προτεινόμενο ΠΣ.
Λέξεις Κλειδιά: Πληροφοριακά συστήματα
Διατροπικές μεταφορές
Κινητές υπηρεσίες
Συστήμτα μεταφορών
ITS
Ηλεκτρονική κράτηση
E-travel
E-tourism
Πληροφορίες: ΔΙΠ ΠΛΗΡ/5 2005
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2005.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διπλωματικής σε έντυπη μορφή σε κλειστή συλλογή.
Δικαιώματα: Το ηλεκτρονικό αντίτυπο της διπλωματικής δεν έχει αποδεσμευτεί.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ManosMsc2005pps.pdfΠαρουσίαση - Βιβλιοθήκη ΠΑΜΑΚ333.35 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα
ManosMsc2005.pdfΒιβλιοθήκη ΠΑΜΑΚ2.23 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.