Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/3573
Συγγραφέας: Δημαρέλης, Δημήτριος
Τίτλος: Μπορούν τα αμοιβαία κεφάλαια να αποδώσουν υπερκανονικά κέρδη σε σχέση με το επίπεδο κινδύνου τους;: στοιχεία από την Ελλάδα.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2007
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Επόπτης Καθηγητής: Λαζαρίδης, Ιωάννης
Περίληψη: Αυτή η εργασία εξετάζει Χρηματοοικονομικά και Τραπεζικά θέματα και ερευνά εάν τα αμοιβαία κεφάλαια αποδίδουν μη φυσιολογικές επιστροφές σε σχέση με το επίπεδο κινδύνου τους. Παγκοσμίως κάθε αγορά έχει μια οργάνωση των συλλογικών επενδύσεων. Αυτές οι συλλογικές επενδύσεις διαμορφώνονται σε δύο μορφές: Ανοιχτού τύπου (Open-end) κεφάλαια, που αντιπροσωπεύουν τα αμοιβαία κεφάλαια, και κεφάλαια κλειστού τύπου (closed-end funds) που αφορούν τις εταιρίες επένδυσης. Αυτή η διατριβή στρέφεται αποκλειστικά στα αμοιβαία κεφάλαια και ο σημαντικότερος στόχος είναι να αποδειχθεί ότι τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να δώσουν τις πιθανές, προσαρμοσμένου κινδύνου υπερβολικές επιστροφές. Επομένως ο στόχος μου είναι να αποδείξω αυτό το ζήτημα και θα τον πραγματοποιήσω με τη χρησιμοποίηση στοιχείων από την Ελλάδα. Αυτή η εργασία χρησιμοποιεί και αντιπαραβάλλεl τα μέτρα απόδοσης προσαρμοσμένου κινδύνου που είναι το μέτρο απόδοσης του Jensen (1968), η αναλογία Sharpe (1966) και η αναλογία Treynor (1965). Το δείγμα περιλαμβάνει 8 αμοιβαία κεφάλαια από 5 διαφορετικούς θεματοφύλακες,που είναι: η Τράπεζα Πειραιώς,η Alpha τράπεζα, η Eurobank, η τράπεζα HSBC και η ασφαλιστική εταιρεία ζωής Allianz. Το Χρηματηστήριο Αξιών Αθηνών θα παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιο αγοράς. Τα ιστορικά στοιχεία θα είναι για την περίοδο 1998-2003. Επίσης, αυτή η μελέτη υιοθετεί το υποδείγμα Αποτίμησης Κεφαλαιακών Στοιχείων, καθώς επίσης και τη χρήση μιας αναγωγlκής ανάλυσης. Διαπιστώσαμε ότι τα μέτρα προσαρμοσμένου κινδύνου παράγουν γενικά διαφορετικά συμπεράσματα. Ιδιαίτερα με το μέτρο Jensen διαπιστώσαμε ότι το Alpha Athens Indeχ fund και το Alpha BIue Chips Equity fund παράγουν θετικές υπερβολικές αποδόσεις (0,54%) και (0.287%) αντίστοιχα. Περαιτέρω διαπιστώσαμε ότι το Allianz plus balanced fund και το International baIanced fund παράγει αρνητικές υπερβολικές αποδόσεις. Σε αντίθεση με το μέτρο Jensen, η αναλογία Sharpe και η αναλογία Treynor δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου 1998-2003, 4 αμοιβαία κεφάλαια κατά μέσον όρο (κάθε έτος), έχουν ξεπεράσει την αγορά.
Λέξεις Κλειδιά: Αμοιβαία κεφάλαια
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2007.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διπλωματικής σε έντυπη μορφή σε κλειστή συλλογή.
ΔΙΠ ΧΛΓ/21 2007
Δικαιώματα: Το ηλεκτρονικό αντίτυπο της διπλωματικής δεν έχει αποδεσμευτεί.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Λογιστική & Χρηματοοικονομική (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DimarelisDimitriosMsc2007.pdf22.51 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.