Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/31527
Author: Τσαμάδης, Κωνσταντίνος
Title: Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών-φροντιστών.
Date Issued: 2024
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Νεοφώτιστος, Βασίλειος
Abstract: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να εξετάσει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών φροντιστών. Συγκεκριμένα, η έρευνα ασχολήθηκε με την έννοια της ικανοποίησης από συγκεκριμένους δείκτες ποιότητας σε μια εκπαιδευτική επιχείρηση και την έννοια της αναγκαιότητας αξιολόγησης στο φροντιστηριακό χώρο. Επίσης, προσεγγίστηκε η αναγκαιότητα αξιολόγησης, η σημαντικότητα κινήτρων και οι προϋποθέσεις αξιολόγησης ενός εκπαιδευτικού στο φροντιστηριακό χώρο. Εκτός των αναφερομένων, έγινε προσπάθεια εντοπισμού των τρόπων αντιμετώπισης πιθανών διαταραχών ανάμεσα σε αξιολογητή και αξιολογούμενο, των κριτηρίων και της αναγκαιότητας της αξιολόγησης. Καταληκτικά, ερευνήθηκε η πιθανότητα ύπαρξης στατιστικά σημαντικής συσχέτισης ανάμεσα στην αναγκαιότητα αξιολόγησης και τα παρεχόμενα κίνητρα, όπως και ύπαρξη στατιστικά σημαντικής διαφοράς ανάμεσα σε επιμορφωμένους ή μη εκπαιδευτικούς φροντιστές ως προς την αποδοχή αναγκαιότητας αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή 114 εκπαιδευτικών φροντιστών απ’ όλη την Ελλάδα, μέσω της συμπλήρωσης κατάλληλου ερωτηματολογίου Google Forms και της κατάλληλης στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων με το πρόγραμμα Jamovi 2.3. Τα αποτελέσματα έδειξαν στοιχεία ανάλογα με αντίστοιχες έρευνες στο χώρο των δημόσιων σχολείων. Οι φροντιστές εκφράζουν ικανοποίηση από την ικανότητα των εκπαιδευτικών τους και τις υλικοτεχνικές υποδομές. Φαίνεται να υπολογίζουν αρκετά τον παράγοντα διδασκαλία, τα αναλυτικά προγράμματα και τα εγχειρίδια σημειώσεων. Επίσης, ενδιαφέρονται για τις δημιουργούμενες σχέσεις και θεωρούν αναγκαία την επιμόρφωση. Καταληκτικά παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη συσχέτιση των ευρημάτων με τις αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και τους προτεινόμενους δείκτες αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Συμπερασματικά, η παρούσα έρευνα απέδειξε πως στη φροντιστηριακή εκπαίδευση εμφανίζονται αποτελέσματα παρόμοια με τις απόψεις που εκφράζονται στο χώρο της δημόσιας. Επομένως, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά αλλά ισότιμα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καθολικού σχεδίου αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό προτείνεται η επιμόρφωση όλων των συντελεστών και η συνεργασία όλων των αρμόδιων πλευρών.
Keywords: Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TsamadisKonstantinosMsc2024.pdf897.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.