Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/30310
Author: Βασίλειος, Βασιλείου
Title: Διερεύνηση και ανάλυση ανοικτών βϊοιατρικών δεδομένων μεγάλου όγκου με χρήση μηχανικής μάθησης: Οι περιπτώσεις των βάσεων UK Biobank και National Inpatient Sample.
Alternative Titles: Exploring and analyzing open and big biomedical data using machine learning: The cases of the UK Biobank and National Inpatient Sample databases.
Date Issued: 2024
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αναλυτική των Επιχειρήσεων και Επιστήμη των Δεδομένων
Supervisor: Ευάγγελος, Καλαμπόκης
Abstract: Στην παρούσα μελέτη, πέρα από την κλασσική στατιστική ανάλυση με SPSS, δημιουργήθηκε με Machine Learning Models, ένα προβλεπτικού μοντέλο σχετικά με το κόστος και το ποσοστό θνησιμότητας ενδονοσοκομειακών ασθενών. Για την δημιουργία του μοντέλου αντλήθηκαν δεδομένα από το US National Inpatient Sample (NIS) του έτους 2013. Τα δεδομένα αφορούν πάνω από 7*106 ασθενείς για τους οποίους έχουν καταγραφεί 144 ξεχωριστά στοιχεία, δημογραφικά, δεδομένα υγείας, διαχειριστικά δεδομένα και τα οποία αποτελούν τις μεταβλητές – variables που χρησιμοποιήσαμε. Στηριχθηκαμε σε αντίστοιχες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν, εμπλουτίσαμε όμως την κλασσική στατιστική ανάλυση με Machine Learning (ML) Models τα οποία δίνουν καλύτερο προβλεπτικό αποτέλεσμα, σχετικά με το κόστος της θεραπείας και το ποσοστό θνησιμότητας. Ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τον classifier XGBoost, μπορέσαμε να διατηρήσουμε την επεξηγηματικότητα (expainability) του μοντέλου, ώστε να συγχρονίζεται με την κλινική πρακτική. Πριν την στατιστική ανάλυση και την δημιουργία του προγνωστικού μοντέλου, αναλύθηκαν δύο open source βάσεις βιοιατρικών και ιατρικών δεδομένων, τη UK Biobank και το US National Inpatient Sample (NIS).
Keywords: Biobank
NIS
Biomedical
Data
AI
Database
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2024.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Αναλυτική των Επιχειρήσεων και Επιστήμη των Δεδομένων (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VasileiouVasileiosMsc2024.pdf4.1 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons