Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29411
Author: Μπακογιάννη, Μιράντα
Title: Ψυχική ανθεκτικότητα και επαγγελματική εξουθένωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Ανδρούτσου, Δέσποινα
Abstract: Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στον βαθμό Ψυχικής Ανθεκτικότητας και Επαγγελματικής Εξουθένωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διεξήχθη, επομένως, μια ποσοτική έρευνα σε διακόσιους τρεις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιμέρους στόχοι της έρευνας ήταν η διερεύνηση του κατά πόσο τα δημογραφικά στοιχεία (φύλο, ηλικία, συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία) επηρεάζουν ή όχι τον βαθμό Ψυχικής Ανθεκτικότητας και Επαγγελματικής Εξουθένωσής τους, καθώς και το πώς επιδρά η Επαγγελματική Εξουθένωση στην Ψυχική Ανθεκτικότητα (θετικά ή αρνητικά). Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν ικανοποιητικό βαθμό Ψυχικής Ανθεκτικότητας και δε βιώνουν Επαγγελματική Εξουθένωση στην καθημερινότητά τους. Σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, φύλο, ηλικία, συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία, τα αποτελέσματα που προέκυψαν όσον αφορά την Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο φύλο σε αντίθεση με την ηλικία και την συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία όπου υπάρχει. Σε σχέση με την Επαγγελματική Εξουθένωση δεν προέκυψαν διαφορές ούτε στο φύλο, ούτε στην ηλικία, ούτε στην συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία. Τέλος, οι δύο έννοιες Ψυχική Ανθεκτικότητα-Επαγγελματική Εξουθένωση από τα αποτελέσματα προέκυψε να μην επηρεάζει η μια την άλλη.
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση
Ψυχική ανθεκτικότητα
Εκπαιδευτικοί
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BakogianniMirantaMsc2023.pdf.pdf2.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.