Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29405
Author: Φωτιάδης, Πέτρος
Title: Η έννοια της λιτής παραγωγής και η εφαρμογή της στη βιομηχανία τροφίμων. Προοπτικές εξέλιξης με την παρουσία του Industry 4.0
Alternative Titles: Lean production and its application in the food industry. Development prospects with the presence of industry 4.0.
Date Issued: 2023
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Γκοτζαμάνη, Αικατερίνη
Abstract: Η λιτή παραγωγή και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, γνωστή και ως Industry 4.0, αποτελούν δύο συμπληρωματικές προσεγγίσεις βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών, επιφέροντας σημαντικά οφέλη σε όρους μετριασμού της σπατάλης, μείωσης του κόστους, ενίσχυσης της παραγωγικότητας και αύξησης της απόδοσης των επιχειρήσεων. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των δύο αυτών προσεγγίσεων στην κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου κλειστού τύπου σε δείγμα 68 επιχειρήσεων. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν επεξεργάστηκαν στατιστικά και εφαρμόστηκαν έλεγχοι συσχετίσεων και γραμμικές παλινδρομήσεις. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι οι πρακτικές της λιτής παραγωγής ασκούν θετική επιρροή στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση των εργαλείων Industry 4.0, για την οποία δεν εντοπίστηκαν στατιστικώς σημαντικές συσχετίσεις ή επιδράσεις. Το εύρημα αυτό πιθανώς οφείλεται στο χαμηλό μέχρι και σήμερα βαθμό ενσωμάτωσης αυτών των εργαλείων από τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, όπως επιβεβαιώθηκε και στην παρούσα μελέτη. Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις του κλάδου οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση του τεχνολογικού μετασχηματισμού τους βάσει των πρακτικών του Industry 4.0, ώστε να συμβαδίσουν με τις αντίστοιχες εξελίξεις της αγοράς, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων.
Keywords: Λιτή παραγωγή
Industry 4.0
Κλάδος Τροφίμων
Βιωσιμότητα
Lean Management
Lean Thinking
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FotiadisPetrosMsc2023.pdf2.76 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons