Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29384
Author: Χαρέλη, Δήμητρα
Title: Η επιρροή του φύλου στην εκπαιδευτική ηγεσία κατά τη σχολική κρίση: η διαχείριση της πανδημίας
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης
Supervisor: Νεοφώτιστος, Βασίλειος
Abstract: Σε διεθνές επίπεδο, με το πέρασμα του χρόνου και μέσα από πολύ σημαντικούς αγώνες, η ισότητα των δύο φύλων έχει αναγνωριστεί τόσο θεωρητικά όσο και θεσμικά. Η χώρα μας, δυστυχώς συνεχίζει να εντάσσεται στο σύνολο των κρατών που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξαλείψουν κάθε μορφή ανισότητας για τα δύο φύλα, στον επαγγελματικό τομέα. Σχετικά με την εκπαίδευση, εντοπίζεται ακόμα και σήμερα το φαινόμενο της γυναικείας υποεκπροσώπησης σε επίπεδο εκπαιδευτικής διοίκησης, γεγονός που πολλές φορές συμβάλει στην αμφισβήτηση της γυναικείας αποτελεσματικότητας κατά την άσκηση της εκπαιδευτικής ηγεσίας. Αυτός λοιπόν ήταν και ο κύριος λόγος που ερευνήθηκε ο τρόπος άσκησης της ηγεσίας στον τομέα της εκπαίδευσης και των δύο φύλων, στο πλαίσιο μίας πρωτόγνωρης εκπαιδευτικής κρίσης.Σχετικά με το χρονικό πλαίσιο, επιλέχθηκε να ερευνηθεί η περίοδο της πανδημίας καθώς αποτέλεσε ένα πρωτοφανές φαινόμενο το οποίο κατάφερε να ανατρέψει όλη τη φιλοσοφία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να επιβάλλει νέες πρακτικές.Η μέθοδος που επιλέχθηκε για τη συλλογή των δεδομένων ήταν η ποσοτική, μέσα από τις απαντήσεις εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα που προέκυψαν, το φύλο δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση παράγοντα αποτελεσματικότητας ως προς τη διαχείριση της σχολικής κρίσης. Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο συμβαδίζει με την ελληνική αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία. Τέλος, μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναδείχθηκαν τα ηγετικά στιλ που προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία διαχείρισης της κρίσης από τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολικών μονάδων.
Keywords: Φύλο
Εκπαιδευτική Ηγεσία
Covid-19
Εκπαιδευτική Κρίση
Αποτελεσματικότητα
Μοντέλα Ηγεσίας
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChareliDimitraMsc2023.pdf1.1 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons