Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29258
Author: Καρδάκου, Ροδόπη
Title: Διαπολιτισμική ικανότητα και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας για τη συμπερίληψη των αλλοδαπών μαθητών
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Καρατσιώρη, Μαριάνθη
Abstract: Η παρούσα εργασία στόχευε αφενός στη διερεύνηση της διαπολιτισμικής ικανότητας και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία της χώρας, στην κατανόηση αφετέρου της υιοθέτησης ή μη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στις σχολικές τάξεις. Πραγματοποιήθηκε έρευνα για τη διεξαγωγή της οποίας εφαρμόστηκε μεθοδολογική τριγωνοποίηση. Διενεργήθηκε αρχικά ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου σε δείγμα 104 εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ποιοτική έρευνα μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων σε 7 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας. Τα ευρήματα συνάδουν, καθώς και από τις δύο προσεγγίσεις ο βαθμός ανάπτυξης των διαπολιτισμικών ικανοτήτων στους συμμετέχοντες αποδεικνύεται υψηλός. Παράλληλα, διαπιστώνεται πως οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν διαπολιτισμικές προσεγγίσεις, εφαρμόζοντας σε μεγάλο βαθμό πρακτικές συμπερίληψης των αλλοδαπών μαθητών στην τάξη. Ωστόσο, ένα ζήτημα που ανέκυψε είναι αυτό της «ετοιμότητας», καθώς στις αντίστοιχες ερωτήσεις – τόσο στο ερωτηματολόγιο, όσο και στη συνέντευξη – οι εκπαιδευτικοί απάντησαν διχασμένα. Τέλος, από τις συνεντεύξεις αναδύθηκε η ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης στο έργο τους, ενώ και οι ίδιοι δήλωσαν πως θέλουν να μάθουν.
Keywords: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Διαπολιτισμική Ικανότητα
Διαπολιτισμική Ευαισθητοποίηση
Συμπερίληψη
Συμπεριληπτική Εκπαίδευση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KardakouRodopiMsc2023.pdf1.69 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons