Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28730
Author: Δρουμαλιά, Στυλιανή
Title: Αξιοποίηση του mentoring προς νέους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας: μια εμπειρική έρευνα βασισμένη στις αντιλήψεις νέων εκπαιδευτικών για τον ιδανικό μέντορα.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Η συγκεκριμένη έρευνα διερευνά την αξιοποίηση του μεντορισμού προς τους νέους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Πραγματοποιήθηκε μια εμπειρική έρευνα βασισμένη στις αντιλήψεις των νέων εκπαιδευτικών για τον ιδανικό μέντορα. Ως νέος εκπαιδευτικός ορίζεται το άτομο που έχει επαγγελματική εμπειρία λιγότερο από πέντε χρόνια. Βέβαια στην ελληνική πραγματικότητα, ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός, ανεξαρτήτως των ετών εμπειρίας του θεωρείται νεοεισερχόμενος εκπαιδευτικός. Ως αφορμή για την παρούσα εργασία στάθηκε η θέσπιση και εφαρμογή του νόμου 4823/2021 σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά το 2022-2023 εισήχθησαν στα ελληνικά σχολεία ο θεσμός του παιδαγωγικού συμβούλου-μέντορα. Η εισαγωγή του θεσμού του μέντορα στα σχολεία υπήρχε από το 2010 με τον νόμο 3848/2010 όμως δεν είχε πραγματοποιηθεί η εφαρμογή του. Το δείγμα αποτελείται από 139 νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς (48 άνδρες και 91 γυναίκες). Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση του ερωτηματολογίου Ιdeal Mentor Scale- IMS που αναπτύχθηκε από τη Gail L. Rose το 1999 για την άντληση πρωτογενών δεδομένων σχετικά με τις απόψεις των νέων εκπαιδευτικών για έναν ιδανικό μέντορα και το ερωτηματολόγιο της Petrea Redmond του 2015 με σκοπό την μέτρηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι νέοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το ηλεκτρονικό, εξ αποστάσεως, mentoring. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη χρήση του IBM SPSS 20.0. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι νέοι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ιδανικός μέντορας είναι η συνεργατική διάθεση, η καθοδήγηση σε ζητήματα διδακτικού χαρακτήρα, η εκτίμηση προς τους καθοδηγούμενους, τα παραδείγματα καλής πρακτικής και οι κατάλληλες επιβραβεύσεις προς τους καθοδηγούμενους. Ακόμη, βρέθηκε ότι το φύλο, η ηλικία, τα έτη υπηρεσίας και η περιοχή του σχολείου αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιρροής, συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση των απόψεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιδανικού μέντορα και το φύλο, τα έτη υπηρεσίας και η περιοχή του σχολείου σχετίζονται σημαντικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι νέοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας βαθμίδας το ηλεκτρονικό, εξ αποστάσεως, mentoring.
Keywords: Ιδανικός μέντορας
Νέος εκπαιδευτικός
Καθοδήγηση
Ηλεκτρονικός μέντορας
Εξ αποστάσεως διδασκαλία
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DroumaliaStylianiMsc2023.pdf1.67 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons