Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28725
Author: Πετρίδου, Γεωργία
Title: Η διερεύνηση απόψεων εκπαιδευτικών και διευθυντών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης (Ν 4823/2021)
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Νεοφώτιστος, Βασίλειος
Abstract: Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου θεωρείται μία βασική παράμετρος για τον έλεγχο της αξιοπιστίας του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο σε θέματα διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας, όσο και σε τομείς που σχετίζονται με μαθησιακά αποτελέσματα, προγράμματα και δράσεις. Στη χώρα μας, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 κι έπειτα, υπήρξε μία σειρά πρωτοβουλιών σε νομοθετικό, ερευνητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο, οι οποίες συνοδεύτηκαν από μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες δράσεις. Ωστόσο, οι προεδρικές αποφάσεις δεν είχαν καθολική εφαρμογή, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να παραμένουν ανενεργές ή σε πειραματικό στάδιο. Σήμερα, στα ελληνικά σχολεία εφαρμόζεται το σύστημα αξιολόγησης, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4823/2021. Μέχρι και σήμερα, όμως, επικρατεί επικριτική στάση από πολλούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βλέπουν την εφαρμογή του καινούριου νόμου ως μέσο χειραγώγησής τους από το κράτος. Το θέμα της παρούσης εργασίας επιλέχθηκε με αφορμή τις διάφορες απόψεις που επικρατούν στη σημερινή σχολική πραγματικότητα γύρω από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και εξαιτίας του γεγονότος πως λόγω της πρόσφατης εφαρμογής του, δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος απόψεις και εμπειρίες εκπαιδευτικών. Συνεπώς, σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την αναγκαιότητα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού τους έργου, τους τομείς αξιολόγησης, τους αξιολογητές, καθώς και τις μεθόδους υλοποίησης, προκειμένου να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί ο εκπαιδευτικός ρόλος. Για τη διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο συμπεριελάμβανε τέσσερις διαστάσεις (έννοια αξιολόγησης, τομείς, αξιολογητές, μέθοδοι). Στην έρευνα συμμετείχαν 192 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορα σχολεία από όλη την Ελλάδα. Με τη στατική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων αναδείχθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη στάση των εκπαιδευτικών σε επιμέρους τομείς που αφορούν τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Keywords: Αξιολόγηση
Εκπαιδευτικό έργο
Διοικητική οργάνωση
Σχολική μονάδα
Μεταρρυθμίσεις
Απόψεις εκπαιδευτικών
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PetridouGeorgiaMsc2023.pdf1.79 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons