Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28659
Author: Παπαδάκη, Ζωή
Title: Πλήρης στάθμιση σε ελληνικά δεδομένα του αμερικάνικου ψυχομετρικού εργαλείου εργαλείου CSDA (Communication Self assessment Scale inventory for Deaf Adults) για την αυτο-αξιολόγηση της επικοινωνίας των κωφών ατόμων.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Οκαλίδου, Αρετή
Abstract: Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο της την επικύρωση σε ελληνικά δεδομένα του αμερικάνικου ψυχομετρικού εργαλείου για την αυτο-αξιολόγηση της επικοινωνίας των ενηλίκων με κώφωση (CSDA). Συγκεκριμένα, το «CSDA» απευθύνεται σε προγλωσσικά κωφά άτομα, με σοβαρή, πολύ σοβαρή, αμφίπλευρη και νευροαισθητήρια απώλεια ακοής. Στόχος του ερωτηματολογίου είναι η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις δύσκολες επικοινωνιακές καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν οι ενήλικες με κώφωση από τη συναναστροφή τους με ακούοντα άτομα. Επίσης, μέσω αυτού τα άτομα αξιολογούνται ως προς τον βαθμό που οι καταστάσεις αυτές θεωρούνται σημαντικές για τους ίδιους και συλλέγονται δεδομένα αναφορικά με τις επικοινωνιακές στρατηγικές που αναπτύσσουν για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους. Σε επόμενο στάδιο, εξετάζεται και ο ψυχολογικός αντίκτυπος που επιφέρει η κώφωση στον ενήλικο κωφό πληθυσμό. Για την επίτευξη της επικύρωσής του σε ελληνικά δεδομένα ακολουθήθηκαν οι οδηγίες αντίστοιχων ερωτηματολογίων αυτο-αξιολόγησης που υιοθετήθηκαν από ερευνητές σε χώρες του εξωτερικού. Βάσει αυτών των οδηγιών, θεωρήθηκε σημαντικός ο έλεγχος της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας του «CSDA», καθώς και του βαθμού της συσχέτισης που σημειώνουν οι διάφορες κλίμακές του. Σε τελικό στάδιο, το νέο ερωτηματολόγιο που προέκυψε (σύνολο ερωτήσεων 109) από τη χορήγησή του σε δείγμα 69 κωφών ενηλίκων φάνηκε να πληροί τις προϋποθέσεις της στάθμισης που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Για το λόγο αυτό το «CSDA» μπορεί να αποτελέσει σε μελλοντικό στάδιο ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών με σκοπό την άρση των εμποδίων που σημειώνουν οι ενήλικες κωφοί σε διάφορους τομείς της καθημερινής τους ζωής.
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PapadakiZoiMsc2023.pdf2.66 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons