Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28646
Author: Εμμανουλούδης, Εμμανουήλ
Title: Ο εσωτερικός έλεγχος σε σχολικές επιτροπές της τοπικής αυτοδιοίκησης: η περίπτωση του Δήμου Λαγκαδά
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Ψυχογυιού, Ευαγγελία Γ.
Abstract: Η παρούσα έρευνα μελετά την εφαρμογή συστήματος εσωτερικού ελέγχου από Σχολικές Επιτροπές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης με τη μέθοδο της ποιοτικής έρευνας μελέτης περίπτωσης και τη χρήση τριών εργαλείων τα οποία είναι η συνέντευξη με τη χρήση ενός προσαρμοσμένου ερωτηματολογίου εσωτερικού ελέγχου, η μελέτη του νομοθετικού πλαισίου και η καταγραφή διαδικασίας σε πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου και η έρευνα στο αρχείο των μελετούμενων Σχολικών Επιτροπών για τον βαθμό συμμόρφωσης κατά την εφαρμογή της καταγεγραμμένης διαδικασίας. Συμπερασματικά, από την έρευνα φαίνεται ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Λαγκαδά λειτουργεί σε ανεπίσημο πλαίσιο, του οποίου την πλήρη εικόνα έχει μόνο ο πρόεδρος της κάθε επιτροπής. Ειδικότερα, η συνιστώσα του Πλαισίου Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής COSO που παρουσιάζεται να χρειάζεται τη μεγαλύτερη βελτίωση είναι η “αξιολόγηση κινδύνου”. Η τυποποίηση με την καταγραφή διαδικασιών και τη σύνταξη κανονισμών, προτύπων και κωδίκων κρίνεται ότι θα παρέχει την επιθυμητή από τη διοίκηση του φορέα κατεύθυνση και ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας το οποίο διευκολύνει τη συνεργασία αλλά και την προσαρμογή σε κάθε αλλαγή εσωτερική ή εξωτερική. Τέλος, επιβεβαιώθηκε η τήρηση ενός πλήρους και ενημερωμένου αρχείου και η πλήρης τήρηση των υποχρεώσεων δημοσιότητας των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων.
Keywords: Σχολικές Επιτροπές
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Εσωτερικός Έλεγχος
Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου
COSO
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
EmmanouloudisEmmanouilMsc2023.pdf1.24 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons