Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28588
Author: Καλαφάτης, Ιωάννης
Title: Μετάφραση, προσαρμογή στα ελληνικά και πιλοτική εφαρμογή του Revised Communication Self-Assessment Scale Inventory for Deaf Adults (CSDA)
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Οκαλίδου, Αρετή
Abstract: Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο τη μετάφραση, διαπολιτισμική προσαρμογή και πιλοτική χορήγηση του ερωτηματολογίου Communication Self-Assessment Scale Inventory for Deaf Adults (CSDA). Το CSDA απευθύνεται κυρίως σε προγλωσσικούς κωφούς, αποτελείται από 125 ερωτήσεις και εξετάζει δύσκολες καταστάσεις επικοινωνίας, επικοινωνιακές στρατηγικές, τη σημασία της κάθε κατάστασης για το ίδιο το άτομο και τις στάσεις του αναφορικά με την επικοινωνία και την απώλεια ακοής εν γένει. Η διασκευή του CSDA στην ελληνική έγινε σύμφωνα με διεθνείς οδηγίες και, εν συνεχεία, χορηγήθηκε πιλοτικά σε δείγμα 20 προγλωσσικών κωφών. Ελέγχθηκε ο δείκτης εσωτερικής συνέπειας a του Cronbach και ο βαθμός συμφωνίας των αποκρίσεων με τα κριτήρια που έθεσαν οι δημιουργοί του εργαλείου κατά την αρχική στάθμιση. Απώτερος σκοπός ήταν η διατύπωση υποθέσεων για τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν, πριν τη χορήγησή του σε μεγαλύτερο δείγμα. Αποδείχθηκε ότι οι κλίμακες, οι υποκλίμακες και οι υποομάδες του εργαλείου χαρακτηρίζονται από υψηλή εσωτερική συνέπεια. Βρέθηκε, επίσης, ότι 20 ερωτήματα (ερωτήσεις 4, 9, 32, 56, 73, 64, 66, 74, 48, 69, 107, 114, 123, 97, 88, 110, 109, 87, 116, 122) δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια των δημιουργών του CSDA και η αφαίρεσή τους θα επέφερε περαιτέρω αύξηση της τιμής του δείκτη α του Cronbach. Το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική εκδοχή του CSDA είναι κατανοητή, πληροί βασικά ψυχομετρικά χαρακτηριστικά και, συνεπώς, ενδείκνυται η στάθμισή της σε μεγαλύτερο δείγμα.
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KalafatisIoannisMsc2023.pdf1.81 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons