Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28586
Author: Γιάννη, Ειρηλένα
Title: Η επίδραση των δυνατοτήτων του ψηφιακού μετασχηματισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη: η περίπτωση της Schneider Electric.
Alternative Titles: The impact of digital transformation capabilities on sustainable development: the case of Schneider Electric.
Date Issued: 2023
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Γκοτζαμάνη, Αικατερίνη
Abstract: Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής των περισσότερων σύγχρονων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, οδήγησαν κράτη και επιχειρήσεις στο σχεδιασμό δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών. Ένας ακόμα επιτακτικός στόχος για τις επιχειρήσεις είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός τους, με την υποστήριξη των τεχνολογιών που προσφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0). Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει την εφαρμογή πλάνων βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρήσεις, τη σύνδεση τους με τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, όπως αυτοί περιγράφονται στην Ατζέντα 2030 και τη συμβολή των τεχνολογιών του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υλοποίηση των πλάνων αυτών. Για το διερευνητικό σκοπό της εργασίας, επιλέχθηκε η ποιοτική έρευνα, μέσω μελέτης μοναδικής περίπτωσης σε μια εταιρεία αυτοματισμού και ενέργειας. Η συλλογή των δεδομένων βασίστηκε σε συνεντεύξεις με εργαζόμενους στην εταιρεία, με άμεση παρατήρηση και αξιοποίηση εγγράφων και πληροφοριών που διατέθηκαν από την εταιρεία. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα πλάνα βιώσιμης ανάπτυξης στηρίζονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Η.Ε. Οι εταιρείες καθορίζουν τη στρατηγική τους με γνώμονα τους πυλώνες περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία. Οι σύγχρονες τεχνολογίες του ψηφιακού μετασχηματισμού υποστηρίζουν σημαντικά τις προσπάθειες των εταιρειών για επίτευξη των στόχων, προσφέροντας τα κατάλληλα εργαλεία, μεθοδολογίες και εφαρμογές που εκσυγχρονίζουν τα προϊόντα, τις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες.
Keywords: Βιώσιμη Ανάπτυξη
Βιωσιμότητα
Ψηφιακός Μετασχηματισμός
4η Βιομηχανική Επανάσταση
Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης
Βιομηχανία 4.0
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GianniEirilenaMsc2023.pdf1.6 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons