Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28562
Title: Οι συναυλίες της Θεσσαλονίκης στην ψηφιοποιημένη εφημερίδα ‘Μακεδονία’ (1972-1981): αποδελτίωση και συζήτηση αποτελεσμάτων.
Other Titles: The concerts of Thessaloniki in the digitalized newspaper ‘Makedonia’ (1972-1981): indexing and results’ discussion.
Authors: Αναγνώστου, Κωνσταντίνος
Keywords: Αποδελτίωση
Συναυλίες Θεσσαλονίκης
Διαγράμματα
Εφημερίδα «Μακεδονία»
Έλληνες συνθέτες
Ρεπερτόριο
Issue Date: 2023
Publisher: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Abstract: Το παρόν πτυχιακό πρότζεκτ με τίτλο «Οι συναυλίες της Θεσσαλονίκης στην ψηφιοποιημένη εφημερίδα ‘Μακεδονία’ (1972-1981): αποδελτίωση και συζήτηση αποτελεσμάτων» προέκυψε από την ανάγκη να γνωρίσουμε βαθύτερα τη μουσική σκηνή της πόλης της Θεσσαλονίκης και να εντρυφήσουμε στο μουσικό της παρελθόν. Ειδικότερα, η επαφή μας με το μουσικό γίγνεσθαι της πόλης πραγματοποιήθηκε μέσα από την αποδελτίωση των συναυλιών της, όπως αυτές καταγράφονται στα ψηφιοποιημένα φύλλα της εφημερίδας «Μακεδονία» (1972-1981). Με γνώμονα τις πληροφορίες που παρέχει η στήλη «Συναυλίες» της εφημερίδας, δημιουργήθηκε ένα συγκεντρωτικό αρχείο Excel, ώστε να μελετηθεί εκτενέστερα, η διαδρομή της μουσικής ζωής της Θεσσαλονίκης. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αποδελτίωσης είχε η πιστή καταγραφή των μουσικών πληροφοριών, για τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του αρχικού κειμένου της εφημερίδας. Με τη δημιουργία του τελικού αρχείου, το ενδιαφέρον στράφηκε στη μελέτη των αποτελεσμάτων που προέκυψαν. Μέσα από τον διαχωρισμό τους σε κατηγορίες, με βάση τον χρόνο, τις μουσικές προσωπικότητες, τα είδη συναυλιών και τους χώρους διεξαγωγής τους, παραδίδεται μία εισαγωγική συζήτησή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής συνοδεύτηκαν και από τα αντίστοιχα διαγράμματα.
Description: Πτυχιακό Project--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο του project μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28562
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (Pr)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AnagnostouKonstantinosMsc2023.pdf867.52 kBAdobe PDFView/Open
AnagnostouKonstantinosMsc2023extra1.pdf1.93 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons