Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28548
Author: Πασχαλίδου, Ελευθερία
Title: Η συμβολή της ενσυναίσθησης και της ενεργητικής ακρόασης στη διδακτική διαδικασία: αντιλήψεις εκπαιδευτικών
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Χατζηνικολάου, Σοφία
Abstract: Η παρούσα εργασία μελετά τις στάσεις και τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Αφού μελετηθεί η βιβλιογραφία γύρω από αυτές τις έννοιες και τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων, θα ακολουθήσει η μελέτη της έρευνας, η οποία με χρήση εργαλείων αξιολόγησης, αποσκοπεί στην κατανόηση της χρήσης των δεξιοτήτων της ενσυναίσθησης και της ενεργητικής ακρόασης από τους ερευνητές. Η πρωτογενής έρευνα με τη μορφή ερωτηματολογίου θα αποφέρει χρήσιμα αποτελέσματα και συμπεράσματα σχετικά με τη στάση των εκπαιδευτικών για την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση και η δυνατότητα αναγνώρισης της συμπεριφοράς ενός άλλου ατόμου και η υιοθέτηση των απόψεων άλλων ατόμων. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το εργαλείο «Toronto Empathy Questionnaire (Spreng et al., 2009) για την αξιολόγηση των επιπέδων ενσυναίσθησης και η κλίμακα Στάσης Ενεργητικής ακρόασης (Active Listening Scale - ALAS) (Kourmousi et al., 2017) για την αξιολόγηση της ενεργητικής ακρόασης. Διερευνήθηκε ο ρόλος των δημογραφικών παραγόντων στις παραπάνω μεταβλητές (φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, έτη εμπειρίας, ανώτατο επίπεδο σπουδών, τομέας εκπαίδευσης). Επιπλέον, διαπιστώθηκε μέσω της έρευνας πως η ηλικία είναι ανεξάρτητη με την ενσυναίσθηση, τη στάση για ακρόαση και την ικανότητα για ακρόαση ενώ, αντίθετα προέκυψε ότι δεν είναι ανεξάρτητη με τη δυνατότητα συνομιλίας. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν ιδιαίτερα θετικές στάσεις για τη χρήση τόσο της ενσυναίσθησης όσο και της ενεργητικής ακρόασης.
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PaschalidouEleftheriaMsc2023.pdf2.65 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons