Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/28544
Author: Ζγούρη, Βασιάννα
Title: Η διδασκαλία της γλώσσας στη διαπολιτισμική εκπαίδευση με τη χρήση φορητών συσκευών: η περίπτωση του mobile app BRAVOLOL LEARN GREEK.
Date Issued: 2023
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Καρατσιώρη, Μαριάνθη
Abstract: Μέσω της παρούσας έρευνας επιδιώκεται η ανάδειξη της συμβολής των φορητών συσκευών, τάμπλετ ή κινητά τηλέφωνα, στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία αυτή εκπονείται λόγω του ενδιαφέροντος της ερευνήτριας για το πώς μπορεί να διαχειριστεί η πολιτισμική ετερογένεια στα σχολεία με έναν θετικό και σύγχρονο τρόπο μέσω της τεχνολογίας. Ασχολείται με την ανάδειξη των φορητών συσκευών ως εκπαιδευτικών εργαλείων που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση που η τεχνολογία μπορεί να δράσει αντισταθμιστικά στις δυσκολίες των παιδιών με μη μητρική τους την ελληνική γλώσσα. Αρχικά, διερευνά τις σύγχρονες προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της Γλώσσας σε διαπολιτισμικό περιβάλλον. Έπειτα παρουσιάζονται τα θετικά και αρνητικά της Κινητής Μάθησης και των φορητών συσκευών στο χώρο της Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μια ποιοτική έρευνα πεδίου με τη χρήση φορητών συσκευών και της εφαρμογής Bravolol Learn Greek σε δύο διαφορετικά δημόσια σχολεία και σε τμήματα ένταξης με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Σκοπός της ήταν να διαπιστώσει αν η χρήση των φορητών συσκευών και της εφαρμογής βοήθησε τα παιδιά που συμμετείχαν να βελτιώσουν το λεξιλόγιο και την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη διαπολιτισμική τους ικανότητα. Τα αποτελέσματά της έδειξαν πως τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά στη χρήση φορητών συσκευών και της εφαρμογής Bravolol στο μάθημα της Γλώσσας. Συνεργάστηκαν με επιτυχία για τη διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων και μέσω της παρέμβασης δέθηκαν περισσότερο, χρησιμοποίησαν το προτεινόμενο λεξιλόγιο και ανέπτυξαν τις έννοιες του σεβασμού και της αποδοχής
Keywords: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και ΤΠΕ
Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας
Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Φορητές συσκευές στην Εκπαίδευση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2023.
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZgouriVasiannaMsc2023.pdf3.91 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.