Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27697
Author: Μαμφρέδα, Διονυσία
Title: Η μετασχηματιστική ηγεσία στις σχολικές μονάδες: η περίπτωση του Big Bang School
Alternative Titles: Transformational leadership in school units: the case stydy of Big Bang School
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Γκιώση, Στυλιανή
Abstract: Ο ρόλος ενός αποτελεσματικού σχολικού ηγέτη είναι να δημιουργεί την κατάλληλη κουλτούρα, να παρακινεί τους ανθρώπους και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες και περίπλοκες απαιτήσεις μέσα στο συνεχώς εξελισσόμενο εκπαιδευτικό σύστημα. Έρευνες στον εκπαιδευτικό τομέα έχουν δείξει ότι η μετασχηματιστική ηγεσία οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη γενικότερη λειτουργία μιας σχολικής μονάδας. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της υιοθέτησης των χαρακτηριστικών της μετασχηματιστικής ηγεσίας στις σχολικές μονάδες μέσα από την πραγματοποίηση μιας μελέτης περίπτωσης στο Big Bang School. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε ποσοτική μελέτη σε δείγμα 35 εκπαιδευτικών με χρήση του εργαλείου Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ). Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο λογισμικό SPSS version 25. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως κατά κύριο λόγο στη σχολική μονάδα Big Bang School υιοθετείται μετασχηματιστική ηγεσία, ενώ σε μικρότερο βαθμό υιοθετείται συναλλακτική ή παθητική ηγεσία. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαίωσαν ότι η μετασχηματιστική ηγεσία σχετίζεται θετικά με την παροχή κινήτρων για μεγαλύτερη προσπάθεια, με την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών από την ηγεσία. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η μετασχηματιστική ηγεσία είναι το κυρίαρχο στυλ ηγεσίας στη σχολική μονάδα Big Bang School. Επιπρόσθετα, η μετασχηματιστική ηγεσία οδηγεί τους εκπαιδευτικούς να έχουν την επιθυμία για μεγαλύτερη προσπάθεια και να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από την ηγεσία στον χώρο εργασίας τους.
Keywords: Μετασχηματιστική ηγεσία
Εκπαίδευση
Σχολικές μονάδες
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MamfredaDionysiaMsc2022.pdf900.43 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons