Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27498
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΓκοτζαμάνη, Αικατερίνηel
dc.contributor.authorΤζιαμπάζης, Κωνσταντίνοςel
dc.date.accessioned2022-09-22T06:14:25Z-
dc.date.available2022-09-22T06:14:25Z-
dc.date.issued2022el
dc.identifier.urihttp://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27498-
dc.descriptionΔιπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2009.el
dc.description.abstractΤο παγκόσμιο βιομηχανικό τοπίο έχει αλλάξει βαθιά τα τελευταία χρόνια λόγω των διαδοχικών τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών στις διαδικασίες παραγωγής. Αυτό το νέο βιομηχανικό καθεστώς βελτιώνει τις διαδικασίες παραγωγής και αυξάνει την παραγωγικότητα, επηρεάζοντας το σύνολο κύκλου ζωής του προϊόντος, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, την αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Η έννοια του Industry 4.0 (Ι4.0) έχει πλέον προκύψει. Στο τέλος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπήρξε μια υγειονομική κρίση (πανδημία COVID 19) η οποία έφερε γρήγορα και οικονομική κρίση. Αυτή την ιδιαίτερα σοβαρή περίοδο, ο κλάδος των αγροδιατροφών στην Ελλάδα παρουσίασε εντυπωσιακές αντοχές, Είναι πλέον προφανής η σημαντικότητα της βιομηχανίας τροφίμων για την Ελληνική οικονομία. Είναι επίσης υψίστης σημασίας η ενσωμάτωση των νέων αυτών τεχνολογιών Ι4.0, οι οποίες αυτοματοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες παραγωγής, βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων και ελαχιστοποιούν το κόστος παραγωγής. Σε αυτή την εργασία παρουσιάζονται οι εννέα τεχνολογικοί πυλώνες του Ι4.0 σύμφωνα με το Boston Consulting Group και οι προκλήσεις υιοθέτησης τους. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα διάφορα μοντέλα ωριμότητας της υιοθέτησης του Ι4.0 και η επιλογή του μοντέλου του πανεπιστημίου Warwick για την αξιολόγηση της υιοθέτησης του Ι4.0 από τις εταιρίες των μελετών περίπτωσης και εκθέτονται οι ωφέλειες του Ι4.0 ενώ αναλύονται οι βασικοί δείκτες απόδοσης καθώς και η χρήση τους στη βιομηχανία των τροφίμων. Ερευνώνται τρείς εταιρείες περίπτωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ένα μάλλον χαμηλό βαθμό υιοθέτησης των τεχνολογιών Ι4.0, ο οποίος ίσως να οφείλεται στο ότι οι διοικήσεις των εταιριών ίσως να μην έχουν αναγνωρίσει όσο θα έπρεπε τα οφέλη του Ι4.0. Οι προκλήσεις της υιοθέτησης κατηγοριοποιούνται σε τεχνολογικές και οργανωτικές. Μια στις τρείς εταιρίες χρησιμοποιεί τεχνολογίες Ι4.0 για την βελτίωση των βασικών δεικτών απόδοσης.el
dc.format.extent166el
dc.language.isoelen
dc.publisherΠανεπιστήμιο Μακεδονίαςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνέςel
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subjectΒιομηχανία 4.0el
dc.subjectΩφέλειες του Ι4.0el
dc.subjectΠροκλήσεις υιοθέτησης του Ι4.0el
dc.subjectΜοντέλο ωριμότηταςel
dc.subjectΒασικοί δείκτες απόδοσηςel
dc.subjectΒιομηχανία Τροφίμωνel
dc.titleΒιομηχανία 4.0: διερεύνηση της υιοθέτησής της στις Ελληνικές βιομηχανίες τροφίμωνel
dc.title.alternativeIndustry 4.0: investigating its adoption in the Greek food industriesen
dc.typeElectronic Thesis or Dissertationen
dc.typeTexten
dc.contributor.departmentΔιατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεωνel
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TziampazisKonstantinosMsc2022.pdf9.2 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons