Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27311
Title: Ο ρόλος και η συμβολή του χάρτη ακρόασης στην ανάπτυξη της ενεργητικής ακρόασης του έργου «Tο καρναβάλι των ζώων» του Camille Saint-Saëns από μαθητές με περιορισμένη μουσική εμπειρία και γνώση. Βιβλιογραφική μελέτη.
Other Titles: The effect of music listening maps on the development of students’ listening of the Camille Saint- Saëns’s musical suite “The carnival of the animals”. A literature review.
Authors: Τσιπλακίδου, Ζαχαρούλα
Keywords: Διδακτικό εργαλείο
Μουσική αγωγή
Issue Date: 2022
Publisher: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Abstract: Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται και αναλύεται ο ρόλος και η συμβολή του χάρτη ακρόασης στην ανάπτυξη της ενεργητικής ακρόασης της μουσικής Σουίτας «Το καρναβάλι των ζώων» του Camille Saint-Saëns, από μαθητές με περιορισμένη μουσική εμπειρία και γνώση. Πιο συγκεκριμένα, ο χάρτης ακρόασης αποτελεί μέσο αναγνώρισης και κατανόησης βασικών στοιχείων ενός μουσικού έργου από τους εκάστοτε μαθητές ανεξαρτήτως μουσικού επιπέδου, καθώς και ένα εφαλτήριο γνώσης για μελλοντικούς μουσικούς και λειτουργεί ως διδακτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της δεξιότητας της ενεργητικής ακρόασης. Στην εργασία παρουσιάζονται αναλυτικά τα θετικά γνωρίσματα και οι περιορισμοί στη χρήση του. «Το καρναβάλι των ζώων» του Camille Saint-Saëns γράφτηκε το 1886. Είναι μια μουσική Σουίτα και αποτελείται από δεκατέσσερα μικρής διάρκειας μέρη. Το έργο είναι προτεινόμενο για ακρόαση από το τελευταίο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Μουσικής (Το Νέο Σχολείο, 2014) και το χρησιμοποιούν πολύ συχνά μουσικοπαιδαγωγοί ως έργο ακρόασης για τους μαθητές τους. Παρουσιάζονται χάρτες ακρόασης που έχουν προταθεί από εκπαιδευτικούς μουσικής σε διάφορες ιστοσελίδες, blogs κ.λπ. για όλα τα μέρη της Σουίτας «Το καρναβάλι των ζώων».
Description: Πτυχιακή εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της πτυχιακής μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.
URI: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27311
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (Π)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TsiplakidouZacharoulaPe2022.pdf696.61 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons