Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27300
Author: Θεοδωρίδου, Σοφία
Title: Οι εκπαιδευτικοί κόμβοι ως φορείς πολιτιστικής διπλωματίας. Παραδειγματικές περιπτώσεις των Η.Π.Α και χωρών της Ασίας.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Supervisor: Μπουτσιούκη, Σοφία
Βασιλειάδης, Νικόλαος
Abstract: Στην παρούσα εργασία επιχειρείται διερεύνηση και μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας (έννοιες, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, χαρακτηριστικά, οφέλη και συνεισφορά) αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς κόμβους και τη διασύνδεσή τους με τις τοπικές, πολιτιστικές και οικονομικές εκφάνσεις. Ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια για μελέτη και παρουσίαση παραδειγματικών περιπτώσεων πρωτοβουλιών από την Ασία και τις Η.Π.Α. Με τον όρο εκπαιδευτικοί κόμβοι περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές όπου η στοχοθεσία επικεντρώνεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω της παροχής υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς σπουδαστές, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα πλαίσιο για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας μέσω της εκπαίδευσης ( Mukerji & Triphani, 2013). Πολλοί από αυτούς τους κόμβους αξιοποιούν την πολιτιστική κληρονομιά και την αποικιακή παράδοση ως μοχλούς άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας και ως μηχανισμούς ήπιας ισχύος δίδοντας έμφαση στις κοινές ταυτότητες και αξίες (Μπουτσιούκη, 2015). Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται το έδαφος και για την άσκηση επιρροής σε διεθνές επίπεδο εγείροντας τόσο προβληματισμούς, όσο και προκλήσεις για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο.
Keywords: Εκπαιδευτικοί Κόμβοι
Εκπαιδευτική Διπλωματία
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Appears in Collections:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TheodoridouSofiaMsc2022.pdf908.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.