Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27276
Author: Στάθαινα, Αικατερίνη
Title: Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ε.Ε, η πολιτική της Ελλάδας με μελέτη περίπτωσης τη Σάμο και η τρέχουσα κρίση στο Αφγανιστάν.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Supervisor: Νίκας, Χρήστος
Abstract: Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα της μετανάστευσης στην Ε.Ε. Κυρίως η μελέτη θα εστιάσει στα σύνορα της ΕΕ, στη Μεσόγειο, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Σάμο. Ο λόγος που έχει επιλεχθεί το εν λόγω θέμα ως αντικείμενο έρευνας είναι διότι η Ελλάδα αποτέλεσε πύλη εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και ιδιαίτερα οι παραμεθόριες περιοχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μεγάλο πλήθος μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Οι μαζικές μετακινήσεις δημιούργησαν κρίσεις στις τοπικές κοινωνίες λόγω δυσκολίας διαχείρισης του αριθμού αλλά και της πολιτισμικής, θρησκευτικής και κοινωνικής τους διαφορετικότητας. Οι τοπικές κοινότητες καλούνται να διαχειριστούν αυτή τη πολυμορφία. Χρήζεται λοιπόν αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας καθώς η συγκρότηση της κλειστής δομής Ζερβού στη Σάμο επέφερε φόβο και προβληματισμό για την ασφάλεια, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή του τόπου. Εν κατακλείδι θα εξεταστεί η κρίση στο Αφγανιστάν και κατά πόσο θα επηρεάσει την ΕΕ. Διότι η ΕΕ μπορεί να είχε ως στόχο, από την ίδρυση της, την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων, αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών και η μετανάστευση να μην είναι κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτή, όμως καλούνται να συνυπάρξουν μεταβιομηχανικές με προβιομηχανικές κοινωνίες με σημαντικές διαφοροποιήσεις στο αξιακό τους σύστημα.
Keywords: Ένταξη
Πολυπολιτισμικότητα
Πρόσημο μετανάστευσης
Αλληλεγγύη
Παγκοσμιοποίηση
Μεταναστευτικές ροές
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Appears in Collections:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
StathainaAikateriniMsc2022.pdf4.03 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.