Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27263
Author: Πεσκελίδου, Στεφανία
Title: Ο ρόλος του αμερικανικού νόμου για τα άτομα με αναπηρίες (ada: americans with disabilities act), όπως τροποποιήθηκε (adaaa: americans with disabilities act amendments act), στη διαμόρφωση της εργασιακής πραγματικότητας των ατόμων με αναπηρία (αμεα)
Alternative Titles: The americans with disabilities act’ s (ada’ s) role and the americans with disabilities act amendments act’s (adaaa) role in the shaping of the working reality of people with disabilities
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Παπακωνσταντίνου, Δόξα
Abstract: Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται η διαμόρφωση της εργασιακής πραγματικότητας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), όπως αυτή προέκυψε από τη θέσπιση του Αμερικανικού Νόμου για τα άτομα με αναπηρίες το 1990 (ADA: Americans with Disabilities Act) και της μετέπειτα τροποποίησης αυτού το 2008 (ADAAA: Americans with Disabilities Act Amendments Act). Τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης έδειξαν μία αρνητική επιρροή της θέσπισης του Νόμου ως προς την αντιμετώπιση των ΑμεΑ στα πλαίσια εργασίας, η οποία διαφαίνεται μέσω της μειωμένης πρόσληψης αυτών και της χαμηλής μισθοδοσίας τους. Ωστόσο, με την τροποποίηση του νόμου η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά, καθώς το ποσοστό πρόσληψης των ΑμεΑ αυξήθηκε. Επίσης, δίνονται αναλυτικές πληροφορίες του περιεχομένου της ADA, όπως είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τόσο των εταιριών όσο και των υποψήφιων εργαζομένων. Έπειτα, παρατίθενται οι αιτίες τροποποίησης του Νόμου, μία από αυτές είναι η έλλειψη σαφήνειας στον ορισμό της αναπηρίας. Τέλος, γίνεται μια σύντομη αναφορά στους σύγχρονους τρόπους μεταφοράς των ΑμεΑ στο εργασιακό τους περιβάλλον και στις κοινωνικές και εργασιακές αντιλήψεις, που έχουν διαμορφωθεί ως προς αυτούς μέχρι σήμερα.
Keywords: Αμερικανικός νόμος
Τροποποίηση
Άτομα με αναπηρία
Εργασία
Δικαιώματα
Υποχρεώσεις
Αιτίες τροποποίησης
Σύγχρονες μεταφορές
Κοινωνία
Αντιλήψεις
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PeskelidouStefaniaMsc2022.pdf1.35 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons