Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27258
Author: Παπαγιαννοπούλου, Θεανώ
Title: Ετοιμότητα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την εφαρμογή δραστηριοτήτων STEM: γνωστική και συναισθηματική διάσταση
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαϊοπούλου, Γιούλη
Abstract: Η εκπαίδευση STEM συνδυάζει τους τέσσερις κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, προκειμένου οι μαθητές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το Ελληνικό Υπουργείο παιδείας αναγνωρίζοντας ότι η εκπαίδευση αυτή εξοπλίζει τους νέους με δεξιότητες του 21ου αιώνα, την ενσωμάτωσε επίσημα στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά το σχολικό έτος 2021-2022. Καθώς οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη εφαρμογή της νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θα πρέπει να έχουν γνώσεις περιεχομένου και θετική στάση απέναντι στο STEM, ενώ μπορεί να βιώσουν έντονη συναισθηματική αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει την διδακτικής τους απόδοση. Ο σκοπός της παρούσας ποσοτικής ερευνητικής μελέτης είναι να κατανοήσει την στάση και την ετοιμότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών σχετικά με την Εκπαίδευση STEM. Μέθοδος Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή 494 διδασκόντων από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτου ειδικότητας. Χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα Likert 9 βαθμών βασισμένη σε προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου, που αποτελούνταν από 6 παράγοντες: τις Γνωστικές Προϋποθέσεις, τις Συναισθηματικές Προϋποθέσεις, την Αυτο-αποτελεσματικότητα, τη Δέσμευση, τη Στάση απέναντι στο STEM και τη Στάση απέναντι στη διδασκαλία (Παπαγιαννοπούλου & Βαϊοπούλου, 2022). Αποτελέσματα Τα ευρήματα υπέδειξαν ότι οι δάσκαλοι έχουν θετική στάση και δεσμεύονται να εφαρμόζουν τη μάθηση που βασίζεται στο STEM. Ωστόσο, φαίνεται να είναι λιγότερο συναισθηματικά προετοιμασμένοι και σε μεγάλο βαθμό νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί στη διδασκαλία αυτής της μεθοδολογίας στην τάξη. Επιπλέον, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση και την ετοιμότητά τους απέναντι στο STEM. Συμπεράσματα Κρίνεται απαραίτητο να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την συναισθηματική ετοιμότητα και την αυτο-αποτελεσματικότητα των διδασκόντων, προκειμένου να ληφθούν κατάλληλα μέτρα. Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχονται συνεχόμενα επιμορφωτικά προγράμματα που θα ενισχύουν την επαγγελματική εξέλιξη των διδασκόντων και θα βελτιώσουν την ετοιμότητα και την στάση τους απέναντι στη διδασκαλία του STEM.
Keywords: STEM
Ετοιμότητα εκπαιδευτικών
Γνωστική Διάσταση
Συναισθηματική Διάσταση
Στάση
Αυτο-αποτελεσματικότητα
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PapagiannopoulouTheanoMsc2022.pdf2.81 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons