Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27096
Author: Καραμάνης, Νικόλαος
Title: Η χρήση της πολιτιστικής διπλωματίας ως μορφή ήπιας ισχύος στον 21ο αιώνα (από το 2000 έως σήμερα). Οι παραδειγματικές περιπτώσεις Η.Π.Α. – Κίνας και Ελλάδας – Τουρκίας: συγκριτική ανάλυση.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Supervisor: Βασιλειάδης, Νικόλαος
Abstract: Η παρούσα εργασία αφορά την πολιτιστική διπλωματία ως στοιχείο της εφαρμογής στρατηγικών ήπιας ισχύος από μέρους των κρατών. Για το σκοπό αυτό, εστιάζει στη μελέτη των στρατηγικών πολιτιστικής διπλωματίας που εφαρμόζουν τέσσερις χώρες και πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Κίνα, η Ελλάδα και η Τουρκία. Μάλιστα, επιχειρείται η δόμηση συγκρίσεων στις σχέσεις πολιτιστικής διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας σε πρώτο επίπεδο και της Ελλάδας και της Τουρκίας σε δεύτερο. Η εργασία είναι βιβλιογραφική και από τα αποτελέσματά της προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το ευρύτερο πλαίσιο, εντός του οποίου αναπτύσσονται οι δράσεις πολιτιστικής διπλωματίας των χωρών. Παρατηρήθηκε ότι οι σχέσεις πολιτιστικής διπλωματίας των Η.Π.Α. και της Κίνας βρίσκονται σε διευρυμένο επίπεδο σε όρους ανταλλαγής στοιχείων κουλτούρας και πολιτισμού ως αποτέλεσμα της σχετικής διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, σε ύφεση βρίσκονται οι πολιτιστικές διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς παρατηρείται σε αυτές α-αντανάκλαση του τεταμένου πολιτικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώθηκε ότι η χρήση πολιτιστικής διπλωματίας ως εργαλείο της εφαρμογής στρατηγικών ήπιας ισχύος, αυξάνεται όλο και περισσότερο, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών έχουν διαπιστώσει τη χρησιμότητά της στη διαδικασία δόμησης συνεργατικών σχέσεων με άλλες χώρες.
Keywords: Πολιτιστική διπλωματία
Ήπια ισχύς
Διεθνές περιβάλλον
Συγκριτική ανάλυση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Appears in Collections:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KaramanisNikolaosMsc2022.pdf576.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.