Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/26787
Author: Πεντίκης, Γεώργιος
Title: Εκπαιδευτική συμπερίληψη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με νοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες: μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των απόψεων των εκπαιδευτικών.
Alternative Titles: Educational inclusion of secondary school with mental and developmental disabilities: a bibliographic review of teachers' views.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση
Supervisor: Καρτασίδου, Λευκοθέα
Abstract: Το θέμα της συμπερίληψης όλων των μαθητών στο σχολείο της γενικής αγωγής απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες επιστήμονες και γονείς. Για το σκοπό αυτό πολλές χώρες προβαίνουν πλέον και σε νομοθετικές αλλαγές. Οι εκπαιδευτικοί των γενικών σχολείων, και συνεπώς και οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, καθώς πλέον στις τάξεις τους φοιτούν μαθητές με νοητική αναπηρία και διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Με την παρούσα μελέτη επιχειρείται η βιβλιογραφική ανασκόπηση των απόψεων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, για τη συνεκπαίδευση /συμπερίληψη των μαθητών με νοητική αναπηρία και διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού στις τάξεις του γενικού σχολείου. Για να την άντληση των δεδομένων της έρευνας πραγματοποιείται συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση. Ειδικότερα, αναζητούνται άρθρα σε βάσεις δεδομένων των ετών 2006-2021 που είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. Από τα κριτήρια που τέθηκαν, επιλέχθηκαν εν τέλει 10 άρθρα- μελέτες, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της συστηματικής ανασκόπησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξέφρασαν θετικές απόψεις για τη συμπερίληψη των μαθητών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και νοητικής αναπηρίας, αν και κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρέπει να φοιτούν σε ειδικά σχολεία. Οι παράγοντες που διαφοροποιούν τις στάσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τη συμπερίληψη των μαθητών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και νοητική αναπηρία είναι: το φύλο, η θέση που κατέχουν, το μάθημα που διδάσκουν, τα έτη προϋπηρεσίας, ο τύπος και η σοβαρότητα των ειδικών αναγκών που έχουν οι μαθητές, οι πόροι που μπορεί να διαθέτουν, η υποστήριξη και η εξειδικευμένη εκπαίδευση, οι επιμορφώσεις, η πεποίθηση της αυτοαποτελεσματικότητας και η ενσυναίσθηση τους. Τα οφέλη για τα παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και νοητική αναπηρία από τη συμπερίληψη τους στο γενικό σχολείο διαπιστώνονται στο γνωστικό, στο κοινωνικό, στο συναισθηματικό, αλλά και στο συμπεριφορικό τους τομέα
Keywords: Εκπαιδευτική συμπερίληψη
Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού
Νοητική αναπηρία
Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής
Μαθητές
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Appears in Collections:ΠΜΣ Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PentikisGeorgeMsc2022.pdf744.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.