Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/26574
Author: Νταή, Χρυσούλα Ξένη
Title: Ενίσχυση της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης ατόμων με νοητική αναπηρία ή διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού μέσω της μουσικής: μια βιβλιογραφική ανασκόπηση
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Καρτασίδου, Λευκοθέα
Abstract: Η μουσική αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης με έντονο συναισθηματικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Αντίθετα με την πολύχρονη ύπαρξή της στις ανθρώπινες κοινωνίες, η θεραπευτική της διάσταση εδραιώθηκε πολύ πρόσφατα στην ερευνητική κοινότητα. Με γνώμονα τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη της μουσικής σε συνάρτηση με τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη ατόμων με νοητικές αναπηρίες και με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Αρχικά παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με μουσικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό τη ανάπτυξη των παραπάνω δεξιοτήτων, αλλά και ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις έρευνες. Μέσα από τα ευρήματα των μελετών φαίνεται η σχέση της μουσικής με τις προαναφερθείσες δεξιότητες στα πλαίσια της κάθε αναπηρίας. Στην πλειοψηφία των ερευνών, φαίνεται η θετική επίδραση της μουσικοθεραπείας στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων, και στις ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες αναδεικνύεται η ικανότητα της μουσικής να συνδράμει στην αναγνώριση συναισθημάτων και στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Συμπερασματικά, η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση αναδεικνύει τη δυνατότητα της μουσικής να καλλιεργεί τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες ατόμων με νοητικές αναπηρίες και διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
Keywords: Μουσική
Κοινωνική ανάπτυξη
Συναισθηματική ανάπτυξη
Νοητική Αναπηρία
Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NtaiChrysoulaXeniMsc2022.pdf666.68 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons